Sain viime vuoden puolella kätöseeni mysteeripullon, joka ei pitkään ollut mysteeri kun päälle liimattiin hauska etiketti. Hiisipanimon ”Muljautus” on Palju Pehtoorit – Paljukärryn vuokrauspalvelulle toteutettu olut. Näitä pieniä paljufirmoja on enemmänkin, mutta harvalla on oma olut!

2016-01-25-20.58.25

Kaupungissa asuvalla meikäläisellä ei ole paljua, eikä pihaa johon vuokrata paljua, mutta oma sauna sentään löytyy. Tämä olut suositellaan nautittavaksi paljussa, mutta olen varma että muutkin kosteat ja rentouttavat paikat käyvät, siispä otin oluen saunaseuraksi. Olut on tehty tällaiseen tarkoitukseen, joten kovin paljon metsään ei voi mennä. Untappd ilmoittaa tyyliksi Lager – Dortmunder / Export, josta jälkimmäinen Dortmunder export viittaa Saksan Dortmundissa vuonna 1873 syntyneeseen saksalaistyyliseen pilsneristä vaikutteita ottaneeseen kevyeen pohjahiivaoluttyyliin.

 • Panimo

  Panimo Hiisi

  Panimo Hiisi

 • Tyyli

  Lager

  Lager

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Saatu panimolta

  Saatu panimolta

 • Vahvuus

  5.0%

 • Hinta

  ?€

Olut on tehty kuumia kiviä paljussa muljatuttelemalla. Sen tarkemmin en uutenavuotena pullon saadessani älynnyt kysellä miten meni sujui käytännössä, mutta kiinnostava setti joka tapauksessa. Humalina on tuttu hedelmäinen katkerahumala Magnum Saksasta sekä Hallertauer Mittelfrüh -aromihumalaa, jota ei niin usein tule vastaan. Sen verran otin selvää, että jälkimmäistä Hallertauer-perheen humalaa saa enää paljon vähemmän ja se on luonteeltaan ”jalompi”, hennon mausteinen aromihumala, joka antaa oluelle viimeisen silauksen.

2016-01-25-20.48.11

Jääkaappikylmänä raikas, erikoinen, kirpeä ja helposti juotava 5% olut. Todella maukas ja monella tapaa erilainen kuin perinteiset lagerit tai pale alet. Hieman lämpimämpänä maltaan maku muuttuu mukavammaksi, pehmeäksi ja täyteläiseksi. Pähkinämäistä pehmeyttä, maistuvaa mallasta ja vaikka näitä oluessa ei ole käyetty, erotan jopa vaniljaisuutta ja piilevää rukiista makua sekä erityisesti loistavaa kitalakea kutkuttavaa humalointia. Samaan aikaan tässä on raikas ja helposti juotava olut, joka sopii täydellisesti saunaan, jossa makuaistit turtuneena ei yleensä sen suurempia analysointeja tehdä.

Muljautus menee heittämällä nauttimieni suomalaisten saunaoluiden kärkikastiin, muunmuassa jo lopetetun Kiteen Panimon onnistuneimman Pajari Pilsin erän edelle, jota pidin pitkään parhaimpana. Jos tätä saisi ostettua milloin vain, olisi aina pullo jemmassa ennen saunapäivää.

Tätä löytyi vielä tovi sitten myös Jyväskylän Harry’sistä, mutta on tainnut päästä jo loppumaan. Suuri kiitos Tatulle ja Hiisille maistiaisesta, joka kruunasi kyllä muutenkin hyvät tiistailöylyt.

Ei mikään tylsä saunaolut.

Saunaoluena Panimo Hiisi / Palju Pehtoorit Muljautus
Rated 4.5/5 based on 1273 reviews
4.5 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *