Untappd on vuonna 2010 perustettu oluen sosiaalinen media, johon ilmoitan jokaisen juodun oluen jo juomishetkellä. Tapanani on ottaa valokuva oluesta, vaikka olisin nauttinut sitä jo aiemmin. Ensimmäisen check-innini lisäsin marraskuussa 2011. Sori Pint Please, mutta jatkuvasti kehittyvä Untappd on oluenystävän paras kaveri. Oluiden merkkailuun, pika-arvioihin ja lähikuppiloiden olutvinkkeihin mitä oivallisin.

Huurteisella on oma sivu Facebookissa, jonne pistän välillä jotain sellaistakin, mitä ei blogin puolelle välttämättä päädy. Enimmäkseen Facebook-sivu on kuitenkin sitä varten, että myös Facebook-käyttäjänä pysyy kärryillä Huurteisen tapahtumista. Tykkää, jos tykkäät.

Tietoa Huurteisesta

Rolle 26.4.2014 Olut on matka historiaan ja tulevaan. Olut on eeppinen tarina. Olut on ajaton ja kuolematon. Olut on avartavaa kokemista, seikkailua ja rikkautta makujen kautta. Olut on elämää, kokemuksia, värejä, taikaa ja unelmia. Olut on kulttuuri.

Huurteinen.fi näki päivänvalon maanantaina 21.4.2014 kun usean blogin pitäjä Roni ”Rolle” Laukkarinen tajusi, että häneltä puuttuu olutblogi. Netissä vaikuttanut ja ahkerasti Untappdia ja Twitteriä päivittänyt Rolle huomasi, että pelkät lyhyet heitot eivät riitä, tarvitaan syvempää analysointia, kuitenkaan menemättä överiksi.

Rollesta enemmän saat tietoa vierailemalla hänen henkilökohtaisessa blogissaan Rollemaassa. Rollen juoduista oluista löytyy paljon tilastoa Untappdin listasta parhaimmasta huonoimpaan lajiteltuna.

Blogista saat tietoa lukemalla ensimmäisen kirjoituksen ”Uusi olutblogi on syntynyt”. Parempiin oluisiin (en pidä termistä ”erikoisolut”) tutustuin jotakuinkin vuonna 2008-2009. Olutpäiväkirjan aloitin vuonna 2010.

Usein kysytyt kysymykset

Miksi juuri olut?

Tähän on monta syytä. Kännäily jäi teinivuosiin, eikä aikuisiällä makusteluun oikein jäänyt enää muuta kuin viini ja olut. Viini oli ihan jees, mutta vuoden sisään tajusin sen olevan syypää jokaisen lasillisenkin nautitun illan jälkeiseen migreenihelvettiin, kun alttiutta minulla migreeniin on muutenkin. Siispä jäljelle jäi vain olut.

Saatat kysyä että miksi ei vaikka jotain alkoholitonta. Miksi ei, edelleen juon mehua, maitoa, vettä, jopa limppareita. Niissä vain ei ole sitä samaa hienoutta, historiaa, valikoimaa, sielua ja makua. Hauskaa voi olla ilmankin ja edelleen olen suurimman osan ajastani ilman olutta. Kaikki ei ole mustavalkoista, eikä kannata ajatella takapajuisesti.

Arvosteletko jokaisen juomasi oluen?

En arvostele ihan jokaista, monestakaan syystä. Kaikki oluet eivät ole arvostelemisen arvoisia, esimerkiksi joitakin bulkkioluita kuten Karhua tai Lapin Kultaa en välttämättä menisi arvostelemaan, ellei erikseen vaadittaisi. Eri asia tietysti näidenkin erikoiserät ja uutuudet. Riippuu myös fiiliksestä.

Joskus satun olemaan pubissa ja jos kovin on seuraa niin en kehtaa puhelimellani arvostelua naputella. Joskus tulee kirjoitettua mobiilistikin pikaista 10 minuutin arviota (löydät pikaiset ja mobiili avainsanojen alta).

Toisinaan haluan nauttia oluen sen kummempaa miettimättä tai ajattelematta ja myöskään silloin en kirjoita arviota. Jos olut on erityisen hyvä, saatan kirjoittaa siitä arvion myöhemmin.

Pyrin lisäämään jokaisen juodun oluen aina Untappd-profiiliini kuvan kera.

Juotko olutta joka päivä?

En todellakaan, vaikka toisinaan siltä saattaakin vaikuttaa. Joskus tekee mieli joka toinen päivä. Mutta jos normaalisti suomalainen mies vetäisee 12packin perjantai-iltana niin minulla menee korkeintaan alle 12 olutta viikon aikana. Hyvinä vikkoina.

Erikoisoluethan ovat kalliita! Miten sinulla on varaa?

Jos totta puhutaan niin ei oikeastaan olisikaan. Ostan silloin tällöin yksittäiskappaleita jääkaappiin, jolloin ei kirpaise niin paljoa. On huonojakin viikkoja, jolloin ei oikein pysty ostamaan olutta ollenkaan. Perheen hyvinvointi ja ruoka on tärkeämpää, oma hifistely sitten.

Minä teen olutta ja tahtoisin että arvostelet oluseni. Onnistuuko?

No tottahan toki! Se olisi minulle etuoikeus. Ilman muuta jos sinulla on tarjota minulle olutta niin olen erityisen otettu ja sanomattakin selvää että annan rehellisen mielipiteeni ja pikkuisen näkyvyyttä vastineeksi!

Hienot sivut! Tahtoisin yhtä hienot itselleni.

Kiitos vaan. Verkkosivujen vääntäminen on rakas harrastukseni sekä työni, joten jos olet sivuja vailla, pistä ihmeessä viestiä roni@dude.fi.

Arviointi ja pisteytykset

Mietin pitkään haluanko pisteyttää Ratebeer.com-tyyppisesti, koska en hifistelyn perään ole ollut ennenkään. Vaivalloista. Lopulta päätin, että käytän samaa pisteytysmenetelmää, jota olen aina käyttänyt esimerkiksi elokuva-arvioissani, nimittäin Untappdin 0.5-5-skaalaa. Samalla pystyn tarvittaessa muuttamaan pisteytystä arviota kirjoittaessa, sillä joskus vasta ensimaistelujen jälkeen muodostuu se kokonaiskuva ja lopullinen tuomio varmistuu vasta kun pullo tai tuoppi on tyhjä.

Blogin pystyyn pistämisen idea oli enemmänkin tavallaan ”pakottaa” itseni paneutumaan juotuihin oluihin hieman enemmän, kaivamaan niistä tietoa ja sitä kautta laajentaa tietämystä ja keskittyä oluseen kokonaisvaltaisesti enemmän.

Sivustoa päivitellään jatkuvasti, joten pistä seurantaan jos haluat nähdä jotain mahtavaa.