Tähän mennessä olen kirjoittanut jokaisen arvion olutta nauttiessa, koska silloin saa ajankohtaista arviota ja ensisijaisimpia tuntemuksia ylös parhaiten. Pubissa tulee oltua yleensä kaverin tai kaveriporukan kanssa ja silloin on epäkohteliasta näpytellä puhelimella ainakin pidempään, puhumattakaan siitä että hyvä seura ja hauskat jutut ovat silloin yhtä olutarviota tärkeämpiä. Eri asia tietysti olisi mennä olutharrastajan kanssa pubiin, mutta silloinkin lifetys veisi varmaan voiton.

Pyörittelen kuitenkin toisinaan päässäni ajatusta siitä, josko menisi ihan yksinään olutkierrokselle pelkästään läppärin kanssa. Pari kertaa olen sitäkin harrastanut vielä ennen olutblogia, sillä on ihan eri tavalla kivaa jutella oluesta esimerkiksi Twitterissä koko Suomen kanssa.

Tämä olut on sellainen, jonka voi valita sen kummempaa miettimättä. Sohwin kanta-asiakkaana hintakaan ei päätä huimaa.

Tämä olut on sellainen, jonka voi valita sen kummempaa miettimättä. Sohwin kanta-asiakkaana hintakaan ei päätä huimaa.

Perjantaina sain tilaisuuden istahtaa alas vähän pidemmäksi aikaa ja tuli nautittua useampaa erilaista olutta tuon päivän aikana. Vielä kun on jonkin verran oluet mielessä niin päätin kirjoittaa ylös päivän makuelämyksiä.

Toki bulkkioluttakin jonkin verran kului ja esimerkiksi Jyväskylän Sohwissa Inside-hintainen Sandels IV on sellainen olut, joka on ns. santtujengin keskuudessa jo jonkinasteiseksi kulttiriitiksi muodostunut. Sen tietää jo jopa tiskin takana kenelle kylmä huurtehinen Sandels maistuu vain suoraan pullosta.

Katsotaan miten tällainen usean oluen pika-jälkiarvio toimii blogin puolella.

Stadin Panimo Amarillo Ale

Päivän ensimmäinen olut tuli maistettua jo lounaalla kun kävimme pitkästä aikaa Amarillossa syömässä. Olin hieman yllättynyt että geneeriseen S-Ketjun ravintolaan oli saatu pienpanimo-olutta. Tarjoilija ei maininnut panimoa ollenkaan, vaan puhui ”talon oluesta” ja ”pienpanimo-oluesta, jota kannattaa kokeilla ja tukea näin pienpanimotoimintaa”. Myyntipuhe toimi ja pian oli olutta pöydässä.

2014-06-06 12.36.36-1

Kyseessä ilmeisesti ihan Amarillolle varta vasten tehty Pale Ale, eikä esim. Stadin Single Hop -sarjan Amarillo Pale Ale. Tämä olut on ravintolavahvuinen, jälkitutkiskelujeni mukaan 5,2 %. Tuoksu oli melko vaisu, vähän greippinen kuten kuuluukin. Ravintolan nimessä on sopivasti Amarillo ja tässä oluessa on käytetty nimeä kunnioittaen amerikkalaista Amarillo-humalaa. Amarillo ei ollut alkuun lempparihumalalajikkeitani, vaikka olenkin siihen sittemmin syttynyt.

Tämä olut oli mielestäni makunsa puolesta kevyemmästä päästä. Ei kovin katkera jälkikäteen, eikä kokonaisuutena mitenkään ihmeellinen. Ensimmäisten siemausten perusteella annoin Untappdissa 3/5, mutta hieman pitää pudottaa tuosta.

Ihan juotava perus-Pale Ale.

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 2.5/5 based on 543 reviews
2.5 Star Rating

Darguner Brauerei Pilsener

Perjantaipaliksen ajaksi jääkaappiin oli eksynyt aitoa saksalaista Dargunerin pilssiä, jota ei ollut vielä tullut omalla kohdallani vastaan (kiitos vaan Niko). Darguner on tanskalaisen Harboes Bryggerin tytäryhtiö ja Harboesilta on tullut maistettua Bear Beer peruslageria, joka ei kovin sytyttänyt.

2014-06-06 13.44.20-1

Tämä pils on kuitenkin erittäin hyvä, peruspistävää lajia. Oikein herkullinen pilsener, jota voisi nauttia useammankin esimerkiksi saunassa.

Hyvä pils-olut.

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Zubr Pivovar Prerov Dark

Sohwi on loistava hengailupaikka ja erityisesti vaihtoehtoinen paikka syömiseen ja terassioleskeluun, mutta kovin laajaa olutvalikoimaa heiltä ei löydy. On tosin ihan positiivista että heilläkin on silloin tällöin aina jotain vaihtuvaa hanassa, esimerkiksi pääsiäisen aikaan Laitilan Kievari Mämmi Stout, sittemmin ollut esimerkiksi Panimo Hiisi Raivoava Rakki hanassa. Tällä hetkellä taitaa olla Laitilan Kievari Ameriikan Ale, joka onkin ihan kelpo kesäoluita, ei vaan minun lemppareitani.

2014-06-06 16.30.19-2

Luulin käyneeni paikan kaikki oluet läpi, mutta Juha bongasi listalta sellaisen, jota en ollut vielä maistanut (kiitos Juha!). Zubrilta valitsin itselleni viime pikkujouluissa maisteltavaksi vaalean version, mutta en ollut ollenkaan tajunnut että heiltä löytyy myös tummaa olutta.

Zubria ei tule sekoitaa Żubriin, joka on puolalaisen panimon Kompania Piwowarskan olut. Sohwissa tarjoiltu Zubr on tsekkiläistä perusolutta, eikä vaalea ainakaan ollut mielestäni mikään kummoinen. Tämä tumma sen sijaan toimii harvinaisen hyvin. Paikan päältä kommentoin seuraavasti:

Paahteinen, hieman palanut, jopa hivenen vaniljainen #olut. Diggaan. — Untappd

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Green’s IPA

Alkoon oli tullut joitakin uusia oluita. Enimmäkseen melko tuttua vehnää, mutta olipa joukossa myös yksi India Pale Alekin. Ei tarvinnut kauaa miettiä kun tämä lähti matkaan. Green’s on osa belgialaista DeProef Breweryä ja toiminut vissiin vuodesta 2004. Tämäkin panimon olut on gluteeniton, kuten panimon oluet tuppaavat olemaan.

2014-06-06 18.47.57-2

Tuoksu oluessa on erityisen hedelmäinen ja maukas, greippisyyttä ja trooppisuutta kivasti taustalla. Yksi harvoja IPA-oluita jotka tuoksuvat todella hyvältä. Tuoksuttelua tekee mieli jatkaa ilman maistelua jonkin aikaa.

Oluen maussa tulee ensimmäisenä mieleen syvä hedelmäisyys ja greippisyys. Pehmeä, maukas olut. Reaaliaikainen kommenttini kuului seuraavasti:

Erittäin hedelmäinen, pehmeä, greippinen. Oikein loisto IPA. — Untappd

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Erdinger Urweisse

Erdingerin weissiä on tullut maistettua ennenkin. Minulla ei ollut oikeanlaista lasia tähän ja tämä menikin vähän siinä jutellessa, joten sen kummempaa tuomiota ei ole nyt antaa. Talvivehnä oli melko samaa huttua ja muistaakseni Pikantus oli hieman parempi. Melko perusvehnän oloinen kesäinen janojuoma.

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Flying Dog Brewery Doggie Style Classic Pale Ale

Pienen jenkkipanimon tuotetta löytyi Hemingwaysta ohikulkumatkalta. Tältä panimolta on tullut maistettua aiemmin ainoastaan yhtä olutta, UnderDog Atlantic Lageria, joka olikin oikein maukas olut.

2014-06-06 23.02.41-2

Tämänkään kohdalla ei voinut pettyä, sillä kyseessä oli raikas ja sitruksinen 5,5%-vahvuinen Pale Ale. Pale Aleista vertailukohtaa tälle päivälle tuli aiemmin mainitsemani Amarillo Ale ja tämä kyllä vei tuota olutta 100-0.

Jälkiarviossa perjantaina nautitut oluet
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Illan päälle tuli pyörähdettyä vielä Mustassa Kynnyksessä, mutta siellä ei mitään uudempaa ollut tarjolla, joten Panimo Hiisi Pläkki tuli maistettua toistamiseen (aiempi arvioni).

Oikein maistuva perjantai kaiken kaikkiaan. Harvemmin tulee maisteltua yhtä montaa olutta samana päivänä, mutta sepä tässä parhainta usein onkin. Olo oli kuin olutfestareilla konsanaan – niitä voi näköjään järjestää itsekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *