Kesällä olut on elementissään, sillä lämpöisessä säässä viileä ölppä on omimmillaan. Sanomattakin selvää, että etenkin hyvin tehty keskieurooppalaistyylinen lager toimii helteessä, mutta mitkä ovat sellaiset craft-oluet (kansakielen ”erikoisoluet”), joita kannattaa napata mukaan esimerkiksi kauppareissulta grillausta ja ihan vaan tavallista oleilua varten.

”Valitettavasti” hyvin usein kesäoluet menee IPA-linjastoon.

Sori Brewing Out of Office Grapefruit Session IPA

Virossa toimivalta suomalaiselta pienpanimolta, ”somepanimolta” Sorilta on tullut toinen toistaan parempia oluita. Tämä on heiltä järjestyksessään kuudes, jota olen päässyt täällä Jyväskylässä maistamaan. Ensimmäistä kertaa Soria tuli maistettua Out of Officen ensimmäisen version myötä firman videon kuvauksissa (kohdasta 0:40 eteenpäin) 10. elokuuta 2014.

2016-07-10 17.03.44

OoO Grapefruit on erittäin greippinen ja hyvin humaloitu sessiovahvuinen India Pale Ale. Olut on tätä kesää varten pantu ja maistuu kyllä erittäin raikkaalta greipiltä, jenkkihumalalta. Katkerot purevat kivasti ja maitokauppavahvuiseksi maku on juuri sopivan täyteläinen. Loistava IPA kesäpäivien viettoon esimerkiksi ruoan yhteydessä. Untappdin 3.75:stä on blogin puolelle nostettava neljään.

Huurteisen kesäoluet 2016
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

La Chouffe Soleil

Tonttuolut on säväyttänyt kautta aikojen belgetyyppisellä IPAllaan. Nyt Alkossa on valikoimissa kesäversio Chouffesta, Soleil. Belgialaisen panimon merkkioluen kesäversio maistuu raikkaan sitruksiselta, mutta mukaan tulee sitä perinteistä belgehiivaista, pippurista, yrttistä makumaailmaa. Tämä on hieman raikkaampi ja ”rennompi” versio siitä perinteisestä Chouffesta ja suosittelen erityisesti maistamaan jos et muutoin ole tämän belgialaisen panimon oluita maistanut.

2016-07-11 19.08.40

Huurteisen kesäoluet 2016
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Olvi Iisalmi Pale Ale

Olvin suodattamaton, maitokauppa-IPA todella yllätti ja erä erältä tölkkimatsku on vain parantunut. Tässä on olut, jota en osaa haukkua. Ei mikään killeri, mutta erittäin juotava ja oleskeluoluena erittäin mainio. Hedelmäinen, aromaattinen, greippinen, mäntymetsäinen, täyteläinen. Niitä harvoja suomalaisia oluita, jotka eivät maistu vetiseltä tai pistävältä.

Huurteisen kesäoluet 2016
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating


Screen Shot 2016-07-11 at 21.02.58

Stadin Panimo American Lager

Kestosuosikkini StaPan jenkkilager toimii oikeasti ihan milloin vain, mutta etenkin saunassa. Olen metsästänyt koko olutharrastajan urallani sitä parasta suomalaista saunaolutta ja Kukko Pilsin ja Urquellin jälkeen tämä on ehdottomasti paras raikkaudeltaan ja maultaan. Yritän varmistaa että tätä on aina jääkaapissa.

Olvin panimon tiloissa pantu isomman erän tuote aiheutti polemiikin viime vuoden puolella kun tölkkiversio julkaistiin ja etenkin kun verotus ei mennyt ihan nappiin. Onneksi panimo ilmeisesti jatkaa vielä toimiaan, sillä olisi sääli luopua näin hyvästä oluesta – ja niistä noin 30 muusta mitä olen päässyt ajan mittaan maistamaan.

2016-07-05 23.39.22

Oluen arvioinkin jo ronskisti 5/5 elokuussa 2015 kun tölkkiversio julkaistiin. Olen edelleen sitä mieltä, että jos laitetaan suomalaisia lagereita vierekkäin, StaPan American Lager vie voiton maussaan ja raikkaudessaan, Olvi IPAn ja Keisari APAn olessa selkeitä haastajia.

Huurteisen kesäoluet 2016
Rated 5/5 based on 793 reviews
5 Star Rating: Recommended

Lisää?

Kesäoluita kyllä riittää, ja minullahan vasta loma alkoi. Ehkä osa 2 tulossa, ehkä ei. Seuraa Huurteista, niin tiedät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *