Joulukuussa 2015 sain venäläisten oluiden maahantuojalta Unipacilta tiedon, että he ovat aloittaneet oluiden tuonnin Suomeen ja kiinnostuneet toimittamaan minulle maistiaisia. Totta kai aina uusien oluiden maistaminen kiinnostaa.

Syystä X sain pullot kuitenkin vasta 21. tammikuuta, paketin mukana tuli pahoittelut viivästyneestä aikataulusta. Ei siinä mitään, mutta postipaketti oli vieläpä reissulla hajonnut ja lempioluttyylini edustama puteli oli rikki.

2016-01-21-19.41.42

Kannoin oluet pussissa kotiin, mutta onneksi muut olivat ehjänä. Harmi, että jäi tuo stout maistamatta. Tässä kuitenkin maistiaisia muista neljästä maistetusta хамовники пиво, eli Hamovniki Panimon olusista.

Vienna lager – Hamovniki Venskoe (Хамовники Венское)

Tämän oluen maistoin kaverin kanssa. Juha on kauttani tottunut erikoisempiin oluisiin, mutta tässä lager, josta ajattelin kysyä myös vaihtoehtoista mielipidettä. Ei maistunut humala. Hieman vetinen kokemus ja aika lailla samaa sarjaa bulkin kanssa. Toisaalta hippu jotain keskierurooppalaisolut-fiilistä. Runko voisi olla vahvempi, mutta ei ollenkaan hassumpi, raikas lager. Kyllä tätä mieluummin ostaisi kuin normikolmosta lähikaupasta.

Maahantuojan kuvaus:

Hamovniki Venskoje on keitetty (pantu) käyttäen erikoismaltaita, jotka ovat tyypillisiä wieniläisille pohjahiiva- eli lageroluille. Valmistuksessa käytetyt maltaat ovat: vaalea, wieniläinen, Carared ja karamelli. Hamovniki Venskojen valmistuksessa käytetään ainoastaan hienoaromista, jaloa saksalaista humalaa: Saphir ja Tettnanger, mikä antaa oluelle herkän kukkaisen tuoksun ja erittäin pehmeän katkeruuden.

2016-01-23 15.51.43

Weiss bier – vehnäolut – Hamovniki Pshenichnoe (Хамовники Пшеничное)

Vaalea, pastoröimaton ja suodattamaton vehnäolut. Väriltään samean keltainen, kuten vehnäoluen pitääkin. Pullonsuun ja korkin väliin jäänyt jotain tahmaa, mutta toisaalta kyseessä on suodattamaton olut. Vaahtoaa ja hiilihappoja vielä sentään löytyy. Vähän simamainen vehnäolueksi, hyvin nopeasti katoava maku. Vähän eltaantunut sivumaku, liekö pullonkorkissa sittenkin jotain vikaa. Laitilamainen vetokorkki tuntuikin turhankin köykäiseltä. Muuten ihan kelpo, perus vehnäolut, banaanisuuksineen päivineen.

hamovniki-vehna-1

English Ale 6,2 % – Hamovniki English Ale (Хамовники Английский Эль)

Mallasta, karamellia, puumaisen kukkea, mitä näitä adjektiiveja nyt pystyykään tämäntyyppiselle brittityyliselle alelle sanomaan. Muuten hyvä, mutta turhan alkoholinen ja lagermainen maultaan. Juotavuus kuitenkin erinomainen kaikista huolimatta, mutta parantamisen varaa löytyy.

Hamovniki-Pshenichnoe

Hamovniki Stolovoje 3,7 % – Pilsner – Hamovniki Stolovoe (Хамовники Столовое)

Tsekkityyppinen, terävä, ruohoinen. Suhteellisen hyvärunkoinen pöytäolut. Pilsnerimeininkiä ja vaikka melko perusolut -tuntua tässäkin niin silti makumaailmaltaan hyvinkin miellyttävä. Kyllä tätä perus suomalaista laariolutta ennemmin ostaisi.

2016-02-24 20.49.08

Tuomio

Venäläiset oluet eivät ole ollenkaan hassumpia. Venäläisestä laadusta on jäänyt kehno maku mm. tuttujen tuttujen tuomien ”karamellien” myötä 90-luvulta sekä mm. Viipuri-meiningistä, mutta nämä oluet käänsivät kelkan. Osa hieman perinteisempää ja ”tavallisempaa”, osa parempaa. Erityisesti viimeiseksi nautittu, alkoholiprosenteiltaan kepoisin Stolovoje-pilsner jäi mieleen erittäin positiivisena yllätyksenä, jota voisi ostaa lisääkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *