Arcusys on joensuulainen IT-yritys, jota avasin kun kerroin Arcusysin ensimmäisestä oluesta ”Internet & ATK” viime vuoden puolella. Yrityksen toinen olut on myöskin toteutettu yhteistyössä kotipaikkani Jyväskylän oman Panimo Hiisin kanssa. Olut on tyyliltään Scotch Ale, eli ns. ”Wee Heavy”, joka on yksi vähemmän maistettuja tyylejä henkilökohtaisesti, sekä myös jossain määrin jopa soureja haasteellisempi.

2015-10-18-21.48.14

 • Panimo

  Panimo Hiisi

  Panimo Hiisi

 • Tyyli

  Scotch Ale / Wee Heavy

  Scotch Ale / Wee Heavy

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Saatu panimolta

  Saatu panimolta

 • Vahvuus

  6.9%

 • Hinta

  ?€

Upeassa bloggauksessaan Arcusys Beer – New Blood kertoo ajatuksista oluen taustalla ja nostaa myös jalustalle. Molemmat Arcusys ja Panimo Hiisi ovat tehneet kasvua niin skilleiltään kuin yrityksen kooltaankin, joten tätä osoittamaan oli saatava olut. Pidän kyllä molempien yritysten meiningistä, eikä tule oikeastaan mitään kritisoitavaa mieleen. Tässä on kaksi sen verran laadukasta brändiä, että tekisi mieli vaan sanoa shut up and take my money! Tähän saumaan tyyppien yhteinen olut kävikin mainiosti nyt kun Hiisillä porisee uudet kattilat isommissa tiloissa ja Arcusys on myös saanut mukavaa kasvua yritykselleen.

That’s the story New Blood Scotch Ale tells. It’s gone a long way from idea to rough and controversial test batch, from test batch to first attempt to capture the spirit of our new employees and finally to end product that’s been skillfully crafted to perfection.

Just like our new employees it’s a proud, bold and yet heavy weight brew that’s guaranteed to leave a lasting impression. Combination of heavy duty maltiness, hops to add complexity and reddish color to reflect the name is something rarely seen in Finland before. It embodies the spirit of professionalism, persistence and willingness to only settle for perfection.

We have new blood, fresh power and youthful professionalism ready to amaze you. If you’ve been working with us, you already know what I’m talking about. If you’re just getting to know us, get ready for a ride you’ll remember. And if you are lucky enough to get yourself a bottle of New Blood, savor the taste of quality, power and enthusiasm that’s Arcusys.

2015-10-18-22.09.18

Tämä on sellainen oluttyyli, että kun olutta enimmäistä kertaa nuuhkii, katsoo ja maistaa, maallikon päässä liikkuu ”no, olutta näyttää olevan”. Tämän olutarvioijan ajatukset eivät maallikon fiiliksistä sunnuntai-iltana paljon poikkea; ”no, skottialea näyttää olevan”. Ale eli pintahiivaolut on tavallaan melko perinteinen olut brittein saareilta, Scotch Ale / Wee Heavy luonnollisestikin skoteista, yleensä alkoholiprosenttien 6 ja 9 väliin putoava. Joskus käytetään spesialty-maltaita, jotta saadaan karamelli väriä ja makua mukaan olueeseen. Muuta en oikeastaan wee heavyista tiedäkään.

2015-10-18-21.48.46

Mutta kun keskittyy, kyllä oluesta kuin oluesta jotain löytää. Ale on sen verran ”yksinkertainen” oluttyyli että muu kikkailu hukkuu maltaisuuteen ja humaliin, mutta toisaalta tämä ei olekaan mikään kikkailuolut, vaan hyvin tyylipuhdas wee ale. Olut vaahtoaa ihan reippaasti ja äkkiseltään vaahto peittää noin puolet lasista. Vaahto myös säilyy pitkään. Väriltään kuultavan samea ruskea olut tuoksuu jalon maltaiselta, hieman etäisesti karamelliselta tai toffeiselta.

Maussa vahvaa, paahtunutta mallasta sekä rusinaista tummaa hedelmää, rommimaisuutta. Hieman öljyinen, mutta mukava jälkipolte. Maukas ja maltainen vahva ale-olut, jota juo mielellään. Eipä tästä paljon virheitä tai negatiivisia viboja löydä. Pidän kovasti. Kiitos Arcusysille maistiaisesta! Sarjan seuraavaa odotellessa…

Hyvin hiottu skottiale Arcusysilta.

Arcusys / Panimo Hiisi New Blood Wee Heavy
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *