Hyvä kahvi on ollut sydäntä lähellä siitä lähtien kun sitä vielä kotona asuessani opin juomaan. Muistan tosin kun yritin hifistellä Nestlén Nescafé-tuotteilla teini-ikäisenä ja päädyin lopulta aina juomaan sitä perinteistä suomalaista vaaleaa kahvia. Kofeiiniriippuvaisena tuli kokeiltua myös maailman vahvinta Death Wish Coffeeta.

Kuitenkin viimeistään viime keväänä asiaan tuli muutos, kun pääsin työni kautta tutustumaan Paahtimo Papuun ja sen perustajiin keväällä 2014. Pääsin etuoikeutettuna näkemään kuinka paahtimoa perustetaan. Kun kuulin että Papulta on tulossa myös olutta, paatuneena olutharrastajana rupesin innostumaan, sillä kaikki tähän asti juomani kahvioluet ovat olleet pienoisia pettymyksiä. Muunmuassa uusikaupunkilainen Prykmestar KahviStout ei ollut niin kahvinen kuin olisin siltä odottanut. En tosin ole myöhempää erää maistanut, voi olla että se on siitä parantunut.

Papun oluet ovat osa Mainostoimisto MEOMin lanseeraamaa Boheemi-sarjaa, joista ensimmäistä pääsin maistelemaan elokuussa 2014 (arvioni). MEOM on Panimo Hiisin ilmeen taustalla ja knoppitietona sanottakoon että oma yritykseni Dude Paahtimo Papun verkkototeuttajana. Olut on Panimo Hiisin, MEOMin ja Paahtimo Papun yhteistyössä tekemä olut.

2015-01-23 18.31.55

Sen verran tiedän, että tässä on käytetty Paahtimo Papun Guatemala-papua, ohra- ja kauramallasta. Kaikki luomua, tietenkin. Kolme mahtavaa jyväskyläläistoimijaa tekemässä olutta – meno ei voi paremmaksi muuttua. Tämä olut sisältää kaksi lempparijuomaani – kahvi sekä lempparilajini oluessa (stout siis, jos jäi vielä epäselväksi).

 • Panimo

  Panimo Hiisi

  Panimo Hiisi

 • Tyyli

  Stout

  Stout

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Paahtimo Papu

  Paahtimo Papu

 • Vahvuus

  6.2%

 • Hinta

  ?€

Olut kaatuu pikimustana lasiin. Väri on niin sankka, ettei läpi näy. Pinnalle kertyy parin sentin kuohkea vaahto, jonka laskeutumista täytyy hieman odotella. Tuoksu on mokkaisen paahteinen, viileänä vielä melko hento. Lämmetessään paahteisuus erottuu mukavammin ja tarkkanenäinen Papukahvin ystävä osaisi varmasti havaita papunkin aromit, vaan minun tukkoinen nenäni ei kyllä auta tämän pidemmälle.

2015-01-23 18.32.59

Maku on miellyttävän kahvimainen ja pehmeä. Boheempi Papu on mukavan paahteinen olut, jota särpii mielellään. Hiilihappoja löytyy sopivasti ja ohrainen runko on sopivan täyteläinen kauramaltaisuuden vilahtaessa välissä. Lopussa kitalakeen jää kutkuttavaa katkeroisuutta, jota ei kovin usein breakfast stouteista bongaa. Etenkin viileämpänä katkeroisuudesta muodostuu jopa marjainen vaikutelma.

Suklaisuutta havaitsin tästä stoutista yllättävän vähän, sillä omia makuhermojani kutkuttaa kahvi, mutta kahvioluthan tämä onkin. Tai sitten on vain tullut juotua liikaa Papun kahvia, enkä osaa maistaa enää muuta. Papussa kun tulee käytyä parhaimmillaan ainakin joka toinen päivä, sillä toimistoni sijaitsee samassa talossa.

2015-01-23 18.31.11

Hieman lämmetesssään kahvipavun maku erottuu paremmin. Yleensä kahvistoutit ovat jääneet pettymykseksi, mutta Papun stout on tehty oikeista kahviraaka-aineista ja hyväilee kahvin ystävien makuhermoja. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, vaikka et normaalisti erikoisempia oluita joisikaan. Tällä hetkellä lukeutuu kahvisten oluiden parhaimmistoon omilla listoillani.

Herkullisen täyteläinen kahvistout.

Panimo Hiisi Boheemi Papu Breakfast Stout
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Kannattaa lukea myös loistava Olutkellarin arvio Boheemi Papusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *