Olen aiemminkin hehkuttanut olutharrastuksen mielenkiintoisimmiksi puoliksi oluen paikallisuutta, oluen äärellä syntyneitä ideoita ja ajatuksia sekä kulttuuria. Vanhan frendini Natanael Sinisalon jyväskyläläinen mainostoimisto MEOM on Panimo Hiisin ilmeen ja etikettien taustalla ja tänään julkistettiin MEOMin tulevan olutsarjan ensimmäinen olut, Boheemi Bohemian Ale. Oluella on hienot nettisivutkin osoitteessa boheemi.fi, kannattaa käydä tsekkaamassa.

2014-08-15 22.41.14

Ehkä mahtavinta tässä harrastuksessa on päästä maistamaan oman kylän upeiden ja taitavien ihmisten suunnittelemia ja toteuttamia oluita ensimmäisten joukossa. Olut on huikeimmillaan kun se on käsityötä, taidolla ja tunteella toteutettua. Ja juuri siitä on Panimo Hiisin olusissa kyse. Kun yhtälöön lisätään MEOM, Panimo Hiisin ilmeen ja olemuksen keskeinen tekijä, asiat eivät voi mennä pahasti pieleen.

Odotin MEOMin olutta innolla ja tänään julkistettiin oluesta ensimmäistä kertaa tietoa valtavirralle MEOMin Facebook-seinällä. Täytyi heti kysäistä pullo arvioon ja jo samana iltana puteli vaihtoi omistajaa. Jututin siinä samalla hieman mastermindejä Harry’s Pubissa perjantaiolutta nauttiessa ja sain hieman taustatietoa minulle entuudestaan tuntemattomasta oluesta.

Bohemian Ale on Suomen ensimmäinen käsityöntä toteutettu luomuale, jonka raaka-aineet ovat puhtaasti eurooppalaisia. Humalat tulevat entisen Bohemian alueelta. Bohemian maakunta oli olemassa lyhyen aikaa ensimmäisen maailmansodan paikkeilla Saksan suurvallan aikaan ja sijaitsi nykyisen Länsi-Tsekin alueella, eli käsitti noin puolet nykyisen Tsekin valtiosta. Suomalaisittain alueesta käytetään nimitystä Böömi. Knoppitietona muuten nykyinen ”böömiläinen” eli ”bohemialainen” tarkoittaa tsekkiläistä, Tsekin asukasta.

2014-08-15 22.41.02

Takaetiketti:

Leipäisen maltainen, yrttisen jalohumala-arominen. Kullanruskea.

Suomen ensimmäinen käsityönä tehty Luomu Bohemian Ale. Syntynyt intohimosta makuun, puhtauteen ja käsityöläisyyteen.

Oluessa luomuus näkyy nimenomaan lähituotannossa ja ympäristöystävällisyydessä. Bohemian Alessa on käytetty täysin suomalaisia maltaita ja eurooppalaisia humaloita. Humalien nimiä en napannut, enkä myöskään IBUja, mutta toisaalta enpä sentään niin oluthipsteri ole että numeroita ja lajikkeita tulisi täällä blogin puolella pyöriteltyä muutenkaan.

 • Panimo

  Panimo Hiisi

  Panimo Hiisi

 • Tyyli

  Golden Ale

  Golden Ale

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Saatu panimolta

  Saatu panimolta

 • Vahvuus

  5.9%

 • Hinta

  ?€

Lämpötilasuositukseksi sain juoda tämän hieman viileänä, joten jätin reiluksi tunniksi jääkaappiin. Bohemian Ale kaatuu lasiin helposti jättäen reilun sormen verran vaahtokerrosta jälkeensä. Väri on samean tummanruskea. Tuoksusta ensialkuun erotan yrttisyyttä, hiivaisuutta, hivenen kukkaisuutta, vehnäisyyttä ja mukavaa heinäistä raikkautta. Puhdas tuoksu huokuu luomuisuutta.

Maku on ehkä jopa yllättävänkin pehmeä, hieman tasapaksu. Tuoksu antoi enemmän ja osoitti potentiaalia, mutta maistettaessa olut jää hieman valjuksi. Heinäinen, farm alemainen, jopa saisonimainen ale. Ei kovin kirpeä, eikä katkera, mutta miellyttävän pehmeä. Vahvuuteensa nähden maku jää harmillisen lyhyeksi. Luonnetta olisi saanut olla enemmän, sillä nyt olut on melko tasainen kokonaisuus. Mausta erottaa silti Hiisin tyylin. Kuulin huhua, että seuraava erä olisi parempi. Jään innolla odottamaan. Ei paha silti. Kyllähän tätä juo.

Hyvä pelinavaus MEOMilta.

MEOM / Panimo Hiisi Boheemi Ale
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

0 kommenttia

 1. Panimo Hiisi Boheemi Papu Breakfast Stout - Huurteinen

  […] MEOMin lanseeraamaa Boheemi-sarjaa, joista ensimmäistä pääsin maistelemaan elokuussa 2014 (arvioni). MEOM on Panimo Hiisin ilmeen taustalla ja knoppitietona sanottakoon että oma yritykseni Dude […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *