Tänään sosiaalisessa mediassa on kohissut kun #viskigate meni viraaliksi. Hommahan lähti käsittääkseni alunperin siitä, että olutbloggari Jaska bloggaili OlutExpo-tapahtuman viskilistaa blogiinsa. Oluen lisäksi viskistä on bloggaillut myös Mushimalt-blogi ja sekä Jaska että Mushimaltin ylläpitäjä saivat valvontavirasto Valviralta ohjeistukset siitä, mitä OlutExpoa koskeva bloggaus saa sisältää koskien viskejä. Hintoja ja mainoslauseita ei saanut kertoa.

Nyt Olutexpo Finland -nimellä järjestettävä tapahtuma sai lopulta anniskeluluvan Avilta sillä ehdolla, että Googlesta ei tule linkkiä tapahtumaan hakusanalla ”viski”, kertoo tapahtuman järjestäjä Mikki Nyman.

Avin vaatimuksesta Nyman pyysi kahta blogistia poistamaan yksityisistä blogeistaan kaikki viskiin liittyvät maininnat.

Aluehallintovirasto kielsi viski-sanan käytön yksityisissä blogeissa

Aluehallintovirasto ei ollut kuitenkaan yhtä mukava kuin Valvira, vaan kielsi jyrkästi koko sanan ”viski” käytön. Avin mukaan kaikki logot ja maininnat, jotka liittyvät viskeihin ovat kiellettyjä – niin olut & viskiexpon omilla sivuilla kuin yksityishenkilöiden blogeissa, joissa exposta puhutaan. Jaska siivosi bloginsa, koska ei halunnut taistella tuulimyllyjä vastaan.

Aluehallintovirasto katsoo, että tapahtuma mainostaa yksityisten blogien kautta. ”Aluehallintovirasto katsoi, että me olemme jotenkin osallisia, vaikka emme ole”, Nikolas sanoo.

Myös Jaakko Matikainen suostui siivoamaan bloginsa.

”En halua olla se olutblogi, joka estää oluttapahtuman järjestämisen. Eihän siinä olisi mitään järkeä”, Matikainen sanoo.

Matikainen kertoo, että asioista pitää nyt puhua kieli keskellä suuta, ettei Avi peruuta lupia viime tingassa.

”En halua enempää kaivaa verta nenästä sellaiselta taholta, jonka kanssa taistelua ei voi voittaa. Kunhan messut ovat ohi, niin voin kysyä, että onko tässä yksityisen henkilön sananvapautta estetty”, Matikainen sanoo.

Aluehallintovirasto kielsi viski-sanan käytön yksityisissä blogeissa

https://twitter.com/klementiini/status/521021908973002752

Ei voi muuta kuin päätä pyöritellä. Tästä asiasta on keskusteltu jo tämän vuoden alusta saakka ja olen mm. hanakkaasti jakanut Jounin huhtikuista bloggausta Tuotenäytteistä ja olutblogauksesta, Valvira vastaa. Samoja aiheita sivuan kirjoituksessani Suomalaisen olutharrastajan kivinen tie.

Uusi laki on tosiaan kyseenalainen ja Suomen alkoholisäädäntö ja holhous tuntuu menevän koko ajan tiukempaan suuntaan. Oluet viedään kohta pois ruokakaupoista, alkoholista ei saa puhua eikä blogata, aukioloajat ja anniskeluajat, panimojen luvat ja rajat kiristetään vaan tiukemmalle ja tiukemmalle. Kieltolakiajat ovat lähellä, jos oikein kärjistetään ja maalaillaan piruja seinille.

Toivotaan että Suomen päättäjät ja virkamiehet vihdoin tajuavat että rajoittaminen ja ihmisten holhoaminen enemmänkin vain lisää kulutusta kuin rajoittaa sitä. En ole koskaan nähnyt yhtä paljon viskipulloja somessa kuin tänään.

Milloin tajutaan keskittyä varsinaisiin ongelmiin nautintoaineiden sijaan? Barrikadeille paremman juomakulttuurin puolesta!

1 kommentti

  1. mlochmann

    pistäkää blogit tänne ulkomaille.

    Vastaa
  2. BrewDog Cocoa Psycho - Huurteinen

    […] on muuten tällä hetkellä Huurteisen vahvin arvioitu olut. Viskigaten kunniaksi. […]

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *