Tänään ollaan uutisoitu Keskustan tavoitteesta laskea ruokakauppojen sallittu alkoholiprosentti 4,7:sta 3,7:ään. Eihän tämä mikään uutinen oikeastaan ollut, ainakaan itselleni, sillä asia on esitetty jo helmikuussa 2013 (PDF: Keskustan tavoitteet alkoholipolitiikan kokonaisuudistukselle) ja siitä mainitsin myös syyskuisessa bloggauksessani Suomalaisen olutharrastajan kivinen tie.

Haluamme rajoittaa päivittäistavarakauppojen, kioskien ja huoltamoiden vähittäismyynnissä myytävien alkoholijuomien enimmäisalkoholirajaa 3,7 prosenttiin. Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, kun entistä suurempi osuus myytävästä alkoholista kulkisi monopolin kautta, ohjelmassa todetaan.
Keskusta halajaa paluuta 1960-luvulle: keskiolut Alkoon

Näin turvattaisiin Alkon monopoliasema, eli ja koska Alko Oy on Suomen valtion omistama monopoliyritys se tarkoittaa rahaa valtiolle, eli lisää rahaa Kepulle. Raha tämän kaiken taustalla on, enkä ole salaliittoteoreetikko kun sanon näin.

Yhtenä ideana esitettiin, että siirryttäisiin samanlaiseen menettelyyn kuin Ruotsissa on tällä hetkellä.
— Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen

On totta että Ruotsissa ruokakaupoista ei saa yli 3,5 % olutta, mutta Systembolagetissa on yli tuhannen oluen kattava ja vilkkaasti vaihtuva valikoima. Alkon vajaan parin sadan ja hassun parin kymmenen suomalaisen käsityöläisoluen olutvalikoima ei paljon lämmitä.

BrewDogin matala-alkoholisen Nanny Staten voisi Päivi-oluen lisäksi omistaa Suomelle… on tämä sen verran holhousvaltio.

BrewDogin Nanny Statea saisi vielä ruokakaupasta. Hyvä 0,5 % olut. Mutta ei paljon lohduta, kun juuri muuta ei enää saisi...

BrewDogin Nanny Statea saisi vielä ruokakaupasta. Hyvä 0,5 % olut. Mutta ei paljon lohduta, kun juuri muuta ei enää saisi…

Jos olutta saisi vain Alkosta, ne vähätkin valikoimat mitä marketeissa on vietäisiin olutharrastajilta pois. Citymarkettien oluthyllyt notkuvat toinen toistaan mielenkiintoisempia oluita, koska niihin halutaan vaikuttaa. Alko taas sen sijaan ei ole kiinnostunut muusta kuin voiton maksimoimisesta, eli halvan kurakaljan myymisestä. Enkä usko että tähän tulisi muutos keskaria koskevan päätöksen myötä.

Jos olut siirtyisi Alkoon, tilaisin olutta jatkossa ainoastaan netistä ja kannustaisin siihen entistä kovemmin muitakin oluesta pitäviä, koska pubeissa jatkuvasti ramppaaminen on liian kallista ja työlästä. Toivooko Keskusta, että suomalaiset ostavat oluensa jatkossa ulkomailta?

Jos miettii niitä miljardeja, mitä alkoholisairauksista ja ongelmista yhteiskunnalle koituu, niin meidän mielestämme on aivan paikallaan keskustella eri keinoista, kuinka näitä haittoja voidaan vähentää. Tämä on yksi keino.

Toivon, että tämä herättää oikein vilkkaan kansalaiskeskustelun. Onko tämä sopiva, löytyykö parempia keinoja, puoluesihteeri jatkaa.
— Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen

Mietipä Timo ihan järjellä. Normipuliukko menee lähikauppaan ostamaan pari päkkiä olutta ja hyvässä lykyssä unohtaa ne kirkkaat, tai ei ainakaan juo niitä aivoliuottimia niin usein. Mutta jos olut otettaisiin pois kaupoista, mentäisiin suoraan sinne Alkoon, jossa on viinat ensimmäisenä.

Kuinka moni alkoholiongelmainen päättäisi ottaa mietoa olutta kirkkaan viinan sijasta, jos saisi valita? veikkaan että viinapullo lähtisi mukaan helpommin. Toisaalta, alkoholistille on ihan sama mitä pullossa on, kunhan siinä on alkoholia. Joten argumentointi ei tässä päde. Sitä paitsi melkein jokaisen merkittävän ruokakaupan vieressä tai välittömässä läheisyydessä on Alko.

Tämäkin maukkaan mausteinen Orkney Breweryn golden ale olisi liian vahva ruokakauppaan...

Tämäkin maukkaan mausteinen Orkney Breweryn golden ale olisi liian vahva ruokakauppaan…

Alkoholiongelmiin vetoaminen on niin kulahtanut väite, että kyllästyttää. Otetaan saman tien karkit pois ruokakaupoista, ettei ihmisille tule reikiä hampaisiin. Tai leivokset pois ruokakaupoista ja pelkästään konditorioihin, koska ihmiset lihovat. Aivan absurdia. Ainoa järkeenkäypä selitys näille rajoituksille on edelleen raha tai silkka välinpitämättömyys, koska nämä päätökset vain lisäävät ongelmia. Oluen siirtäminen Alkoon saa jengin ryyppäämään kahta kauheammin – ja siitähän valtio ilahtuu ja sitä ilmeisesti haetaan, koska lisää kolikoita valtion kassaan. Suomen virkamiehet ja poliitikot yrittävät saada rahaa joko omaan taskuun tai hidastaa valtion velkaa, tai molempia.

Siispä väitän, jos olut siirtyisi Alkoon, ihmiset ryyppäisivät enemmän kirkkaita viinaksia oluen sijaan.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ilmoittaa suoraan, että eduskuntaryhmä ei kannata keskustan keskiolutlinjaa.

”Tämä olisi tarpeetonta sääntelyä ja pieneten kauppojen kannalta tuhoisaa. Monen kaupan myynnistä sellainen 15 prosenttia tulee keskioluesta”, hän sanoo.

Keskustan eduskuntaryhmä vakuuttaa: Keskiolut Alkoon ei ole vaaliteema

Jos ruokakaupoissa ei voisi enää myydä keskiolutta, pienyrittäjien ja pienpanimoiden toiminta olisi tuhoon tuomittua, sillä Alko ei käsityöläisoluita kovin helpolla valikoimiinsa ota vakiovarusteeksi ainakaan, koska jättipanimoiden tuotteet, halvat peruslagerit isoilla katteilla tuovat enemmän rahaa kassaan.

Joku saattaisi ajatella että tästäkin asiasta on tehty taas vähän tarpeeton kohu, mutta toisaalta onko sittenkään? Minusta on hyvä että asiasta keskustellaan. Tajuaapa yhä useampi että jälleen maamme hienot päättäjät osoittutuvat entistä hölmömmäksi. Mietitään ketä äänestetään seuraavissa vaaleissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *