Olueeseen liittyvää Suomessa uutisoidaan yleensä aina vain sitä kuinka alkoholivero nousee, halutaan rajoittaa ja muuta tämän kaltaista: Ministeriön muistio: Alkoholin myyntiin kieltoja kiellon päälle, verot ylös ja olut laimeaksi (kannattaa lukea muuten loistava Vogodin satiirinen vastakirjoitus Jumalan Sana: Sosiaali- ja Terveysministeriön koevastauksen julkinen arviointi).

Tänään, joitakin tunteja sitten ennenkin pienpanimoiden ja erikoisoluiden puolesta puhunut Jaana Pelkonen julkaisi ilahduttavan uutisen Uusi Suomi -blogissaan otsikolla ”Turhat esteet pois pienpanimoilta”, jonka jälkeen heti perään Uusi Suomi hehkutti omassa verkkolehdessään: ”Uudenlaista juomakulttuuria Suomeen” – Erikoisolutta voi kohta ostaa suoraan panimolta?”.

Haluamme useiden eri puolueiden kansanedustajien (Mikko Alatalo (kesk.), Lars-Erik Gästgivars (rkp.), Ari Jalonen (ps.), Johanna Karimäki (vihr.), Jukka Kärnä (sd.), Jari Myllykoski (vas.) kanssa helpottaa kotimaisten pienpanimoiden ulosmyntiä. Aiomme jättää lakialoitteen, jossa pienpanimoiden ulosmyynti sallittaisiin 9,5-prosenttisten ja sitä miedompien oluiden osalta. Oluiden alkoholipitoisuuden rajaaminen 4,7 tilavuusprosenttiin rajoittaa tuotteiden laatua. Esimerkiksi stout-tyyppiset oluet ovat tyypillisesti 7–8 -prosenttisia.

— Jaana Pelkonen Uusi Suomi blogissaan

Kyllähän tämä nostaa suupielet hymyyn, sillä pienpanimoiden toiminta tuntuu olevan aika puristuksissa nykyään mikä tekee myös oluen harrastamisesta vaikeaa.

Näin olutharrastajan näkökulmasta, tällä hetkellä oluen harrastamista hiertää hintojen lisäksi oluen saatavuus. Olutharrastaja kahlaa Alkon oluthyllyn nopeasti läpi, sillä valikoimiin tulee uusia oluita hitaasti monopoliaseman ja byrokraattisten tekijöiden vaikutuksesta. Nykyinen alkoholilaki kieltää panimoiden suoramyynnin, joten Alkon lisäksi oluita on tilattava netistä tai nautittava ravintoloissa, mikä on nihkeää ja usein aikaan ja paikkaan sidottua.

Suomi on niitä harvoja maita, joissa erikoisoluen hankkimista on vaikeutettu äärimmäisyyksiin. Kirjoitin aiemmin Alkon olutvalikoimasta ja oluen saatavuudesta Suomessa ja hämmästyttää vieläkin että pitää matkustella pitkin Suomea että saa nauttia paikallisista hienouksista. Joskus tuntuu kuin eläisimme kieltolakiaikaa.

En edes lähde puolustelemaan sitä miksi olut pitäisi vapauttaa, sillä siitä on varmasti jauhettu riittämiin. On väärin, että perustellaan näitä rajoituksia kulutuksen vähentämisellä ja samaan aikaan kun olutharrastajat näkevät vaivaa saadakseen pullon pari erikoisolutta, muut hakevat keskikolmosta läjäpäin lähikaupasta aina kuten ennenkin. Rajoittakaa vaikka niiden kuraoluiden saatavuutta niin varmasti vähenee kulutus kun puliukoilla ei ole enää varaa ostaa sitä Koffia tai päkkiä Karhua ja sivutuotteena pääsevät nauttimaan hienoa erikoisoluita, sillä Suomessa päkin hintahan vastaa usein vain paria kolmea hienompaa olutta.

Jaana Pelkonen ja kumppanit ajavat hyvää asiaa ja olen mielissäni tämänpäiväisistä uutisista. Tämä on loistava startti ja hieno uutinen oluen käsityöläisille ja harrastajille. Toivottavasti tästä etenee parempaan suuntaan, jään innolla seuraamaan.

0 kommenttia

  1. @rolle

    Parempia aikoja luvassa suomalaisille olutharrastajille ja pienpanimoille? | Huurteinen http://t.co/nD26yKAgaZ #olut #alkoholipolitiikka

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *