Tuossa jokunen viikko sitten ovelleni saapui Mallaskosken panimon uutta olutta, Black Pilsiä ja Black IPAa. Jemmailin pulloja kylmässä jonkin aikaa ja seurailin ensin tovin mitä muut oluista kirjoittelivat. Ja olihan tässä kiirettäkin, Suuret Oluet Pienet Panimot -festivaali ja kaikkea.

https://instagram.com/p/27yb7HG0cH/

Vuonna 1999 perustettu Mallaskosken panimohan on varmasti monelle tuttu ainakin Kuohu-nimisestä olutsarjasta. Kuohuahan on kauppojen hyllyt väärällään, mutta on hyvä tietää panimon todellisesta historiasta jotakin. Alkuperäinen juomatehdas on perustettu jo vuonna 1921 nimellä Mallaskosken Tehtaat Oy, joka lopetti toimintansa 1960-luvulla. Sen jälkeen tehdas oli joitakin aikoja Hartwallin omistuksessa, jonka jälkeen toiminnan osti olutmestari ja tehtaanjohtaja Jyri Ojaluoma. Mallaskosken perinnehiivaa oltiin säilötty Helsingin Yliopiston bioteknologian laitoksella ja saatiin uudelleen käyttöön Mallaskosken panimotoimintaan.

Seinäjokelainen Mallaskosken panimo on ammentanut innoituksen olutuutuuksiinsa pohjanmaalaisen sielunmaiseman synkkyydestä. Kuten kulunut talvi, myös Black IPA sekä Black Pils ovat väriltään mustia ja luonteeltaan karuja (vaikka pohojammaalla ei valiteta, paitsi silloon ku ei aharista).

Pidän pimeydestä, olenhan black metal -miehiä ja vampyyriksikin sanotaan, joten tämän oluen kanssa on kovin kotoisa olo. Etiketti erityisesti on mieleeni, sillä kullankiilto mustan keskeltä tuo mukavaa syvyyttä ja kontrastia olemukseen. Isot propsit siitä!

Takana on isommat voimat, sillä panimon omistaa Capitol Invest Oy, jonka osana on Servaali Oy, joka on Suomen ja Baltian maiden suurimpia alkoholijuomien maahantuojia. Heidän edustajalta sainkin tätä uutta olutta maistoon ja siitä mahdollisuudesta iso kiitos!

2015-06-01 18.59.17

 • Panimo

  Mallaskosken panimo

  Mallaskosken panimo

 • Tyyli

  Black IPA

  Black IPA

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Saatu panimolta

  Saatu panimolta

 • Vahvuus

  6.5%

 • Hinta

  ?€

Olut kaatuu lasiin melko helposti jättäen hitusen vaahtoa jälkeensä. Pikimusta, tyylikäs olut niin ulkomuodoltaan kuin etiketiltäänkin. Tuoksu on hienon paahteinen ja kevyen sitruksinen.

2015-06-01 18.59.44

Maultaan tämä black IPA on ruohoinen ja raikas, kevyesti paahteinen, kevyesti sitruksinen. Helposti juotava, mutta melko lyhyt ja ehkä turhan simppeli. Hienoista yrttisyyttä havaittavissa, mutta muuten ei mielestäni ole mikään ihmeellinen. Perusvarma, juotava IPA, humaloinniltaan käypä olut. Ei tässä mitään vikaa ole, mutta niin perus maistamiini black ipoihin verrattuna. Sitä kai haettiinkin ja ehkä odotukseni olivat liian korkealla. Tätä voisin suositella melko varmana nakkina heille, jotka eivät black IPAa ole ennen nauttineet.

Tätä olutta löytyy joistakin olutravintoloista, mutta Jyväskylässä ei ole tullut vielä vastaan.

Ps. Mallaskosken Black Pils oli näistä kahdesta hieman mielenkiintoisempi. Linkki Untappd-arviooni.

Perusvarma pimeä india pale ale -olut.

Pimeyttä pullossa – Mallaskosken Black IPA
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Olut muualla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *