Jyväskyläläinen Panimo Hiisi tekee oluita vähän joka paikkaan Suomen sisällä ja usein oluita ei edes saa Jyväskylästä. Tällä kertaa olutta oli matkannut Joensuuhun, josta tietenkin pari pulloa päätyi Joensuun olutkuninkaan Jaskan käsiin. Näistä pari lähti minullekin tänne Jyväskylään. Kotoa maailmalle ja sieltä takaisin siis.

Tauti-oluita on kaksi ja tämä vahvempi on tehty Olutravintola 60’s Palaverille, jossa en ole koskaan käynyt – kuten en Joensuussakaan. Tauti-olutta ei saa mistään muualta kuin Joensuun 60’s palaverista ja maitokauppavahvuista K-Market Ankkurista ja siksi olikin iloinen yllätys kun Jaska intoutui pullon pistämään takaisin Jyväskyläänkin päin. Vaikka Hiisin naapurissa asunkin, heiltäkin erät lähtevät aika nopeasti menemään, eikä aina jää pulloja jemmaan.

2015-05-30 17.03.09

Tässä vahvemmassa oluessa chili tulee kypsemmistä ja tulisemmista poblanochileistä savustamalla valmistetusta chipotlesta. Jaskan bloggauksesta käy ilmi että Panimo Hiisin Tatun mukaan näissä oluissa humalointi ei ole pääroolissa, vaan haluttiin antaa päärooli oluissa käytetyille tummille maltaille, chilille ja kaakaolle. Columbuksella tehdyn katkeroinnin lisäksi on kummassakin oluessa käytetty maltillinen määrä Cascadea ja Willamettea aromihumalointiin.

2015-05-30 17.02.31

Etiketin on suunnitellut elokuvaohjaaja Markku Pölönen (mm. Kivenpyörittäjän kylä):

Markku Pölönen suunnitteli oluelle etiketin ja keksi oluelle nimen. Alla Markku kertoo, mistä nämä ideat kumpusivat:

60´s Palaverin oman ”Tauti”- oluen maailmaan kätilöiminen on ollut kiverä homma; putelin etikettikin on valmistunut kaksivaiheisesti.

”Tumman paahteinen olut, pehmeää suklaisuutta ja tulista chiliä”. Eikös tuo kimara kuvastele elämän suuria nautintoja noin yleisestikin? Niinpä piirustelin etikettiin klassisen viivapiirroksen, ”kyljellään lepäävä alaston naisfiguuri”. Niitähän ovat taidemuseot väärällään, ja siellä saavat olla, mutta olutputelin kylkeen sellainen ei sovi; saa vielä joku päähänsä, että oluella ja seksillä on tekemistä toistensa kanssa!

Ahdasmielisyydestä suivaantuneena pärhelsin oitis toiseen äärimmäisyyteen, valitsin ankaran virastotyylin ja oluelle nimen ”TAUTI”. Kyllä siitäkin tulee joillekin mieleen seksi, mutta mikään virasto ei nimeä kiellä.

Täytyy tunnustaa, että olen jo vuosikausia ollut harrastunut autenttisilta näyttävien asiapapereiden ”väärentämisestä”, nimenomaan menneen maailman tyyliin. Niinpä TAUTI-oluen etikettikin on velkaa USA:n armeijan 40-luvun lääkintäosaston resepteille.

En tietenkään ollut maistanut pulloon tulevaa olutta, koska paneminen (oluen) oli vielä kesken, kun suunnittelin etikettiä, mutta nyt olen sen tehnyt: Chili iskee kuin tauti, mutta siihen ovat lääkkeetkin samassa pullossa. Tautisen hyvä olut!
JaskanKaljat

 • Panimo

  Panimo Hiisi

  Panimo Hiisi

 • Tyyli

  Stout

  Stout

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  ?

  ?

 • Vahvuus

  5.3%

 • Hinta

  ?€

Nätti musta olut, hieman vaahtoava. Tuoksuu paahteiselle ja chili kutittaa nenää haistellessa. Vanhanaikaisen armeijan tyylinen etiketti on erityisen mahtava.

Vau! Taitaa olla ensimmäinen maistamani olut, jossa todella maistuu chili kunnolla! Tumma maltaisuus ja oikeastaan kaikki muukin peittyy kätevästi polttelevan chilin alle. Tätä olutta ei voi ihan nopeilla kulauksilla juodakaan. Vaikka tässä on käytetty kaakaonibsejä, suklaisuutta tai mitään muutakaan tästä oluesta saa poimittua melko olemattomasti, sillä chili on vallitsevassa roolissa kannattelevan paahteisuuden kanssa.

Chilin ystävänä pidän vahvemmasta Tauti-stoutista erittäin paljon. Tämän oluen kanssa lasi vettä kaverina on paikallaan. Saa nähdä miten pakki kestää, ja näkisinkin tämän oluen jonkin tukevan ruoan kaverina. Tulisen ruoan kyytipoikana olut ei ole omiaan, sillä tulinen ruoka vaatii jonkin raikkaamman ruokajuoman ja tällä oluella ei kyllä poltetta ainakaan vähenemään saa.

2015-05-30 17.02.45

Tulisuuteen tottumattomalle tämä olut voi olla melkoinen järkytys. Isäni ja hänen thaimaalaisen puolisonsa kautta on kuitenkin tullut sen verran monta tulisempaakin sapuskaa syötyä, että ei tämä juurikaan hetkauta. Poltetta kuitenkin löytyy sen verran paljon, että ihan kokenutkin hätkähtää.

Pelkkänä oluena tämä ei ole kovin maailmaa mullistava, mutta sitäkin mielenkiintoisempi. Chilin makua löytyy, mutta siihen se jääkin. Pidän kyllä, mutta jää kertaluontoiseksi. Erilaisuudesta ja onnistuneesta chilin mausta pojot kotiin. Tulisin olut mitä olen maistanut ja varmaan tuleekin olemaan. Ellei joku keksi sotkea olueensa jotain hybridi-nagaa tai parin miljoonan scovillen chiliuutetta.

Kiitos Jaskalle maistiaisesta!

Kutkuttavan poltteleva chilistout.

Panimo Hiisi Tauti-chilistout
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *