Jokunen viikko sitten kävin pienellä kävelyllä Lutakossa ja piipahdin K-Supermarkettiin, joka on avattu lokakuussa 2013. Lutakon K-Supermarket on tietääkseni ainoa kauppa Jyväskylästä, josta voi ostaa Lutakko-olutta. Lisäksi Lutakko-oluita saa Tanssisali Lutakon anniskelualueelta esimerkiksi keikkojen yhteydessä. Ensimmäistä Lutakko-olutta maistoin juuri tanssisali Lutakossa, lokakuussa 2013 Poisonblackin ja paikallisen Red Elevenin keikalla. Jos Faith No More -vibainen rokkimusiikki miellyttää, suosittelen lämpimästi.

Lutakkohan on siis Jyväskylän kaupunginosa, Jyväsjärven rannan ja Kuokkalan sillan yhteydessä. Kaupunginosa on ollut pitkään sellaista joutomaata, eli tehdasaluetta ja kaatopaikkaa. Lutakon ja Kuokkalan yhdistävä Kuokalan Silta valmistui vasta vuonna 1989 ja vasta 1995 alueen teollisuustoiminta lopetettiin. Vuoden 2000 kieppeillä Lutakossa alkoi olla jo asutusta ja varsinkin viime vuosien aikana on tehty ihan kunnolla muutoksia.

Muistan vielä kun jokunen vuosi sitten ennen uudistuksia kävelin vanhan Lutakon Sataman alueella, joka oli todella kaunista. Hieman hermostuin kun menivät siirtämään rantaviivaa niin kauas vain parkkipaikkojen takia. Mutta toisaalta, toinen puoli satamasta on entisellään ja uutta satamaakin on saatu nätimmäksi. Nykyään Lutakossa on autoille alikulkutunneli, parkkihallit, hotelli, paljon uusia asuintaloja. Lutakossa kaikki on niin uutta ja hienoa, että sitä pidetään Jyväskylän yhtenä vauraimpana asuinpaikkana.

Erikoista on, että vaikka vuosikymmenten aikana ympärillä on tapahtunut paljon, Lutakon Tanssisali on pysynyt samanlaisena. Moneen otteeseen tuota pientä elävän musiikin taloa on yritetty purkaa tai siirtää, mutta Jyväskylän taide- ja alakulttuurit ovat puolustaneet talon pysyvyyttä henkeen ja vereen, eikä Lutakon Tanssisalille olla lopulta uskallettu tehdä mitään. Hyvä niin, enkä anna paikallisuuden tuoman subjektiivisuuden hämärtää mielipidettä kun sanon että Lutakko on Suomen paras keikkapaikka. Sellaiseksi se on äänestettykin vuonna 2010.

Kun puhutaan Lutakosta, ei siis viitata aina kaupunginosaan, sillä Lutakko on myös Lutakon Tanssisali. Jos lähdetään keikalle Lutakkoon, silloin tarkoitetaan että lähdetään keikalle Lutakon Tanssisaliin. Tuo rakennus on Lutakossa ehkä tärkein maamerkki ja yleensä ainoa paikka, joka esimerkiksi ulkopaikkakuntalaisille jää Lutakosta mieleen. Mukavaa että Lutakon kunniaksi on saatu myös hyvää olutta maisteltavaksi, sillä onhan Lutakko elämys. Niin paikka kuin olutkin. Ja niille, jotka eivät keikkaile, saattaa nyt Lutakosta jäädä jotain muutakin mieleen.

2014-07-08 19.55.05

Lutakko Offroadista on saatavilla myös vahvempi 5,7% versio, jota pitää maistaa keikalla, jos sitä vielä on saatavilla.

Ostopaikka

Lutakon K-Supermarket. Jyväskylä.

Hinta

3,99 €

Pakkaus

0,33l ruskea pullo.

Panimo

Panimo Hiisi. Jyväskylä, Suomi.

Oluttyyli

American Pale Wheat Ale

Alkoholipitoisuus

4,5 %

Tuoksu kevyt hedelmäinen, hiivaisen yrttinen, niin monipuolinen että tuoksuja on vaikea erottaa ensin toisistaan. Tarkemmassa nuuhkinnassa löytyy jopa mansikkaisuutta. Hedelmäisyys ja kakkumaisuus loistavat. Tämän oluen tuoksu on erittäin miellyttävä. Värikin on miellyttävän keltainen ja kesäinen.

Olut vaahtoaa erittäin runsaasti ja pitää vähän odotella, sillä pieni wit-vehnä -lasivalinta ei ihan osunut nappiin nyt (äänestäkää nro 5 Jaskan kilpailussa niin saan parempia laseja! – ei tosin taida olla tsänssejä muita vastaan, olen jo 70 pisteellä johtavasta jäljessä…).

Offroad maistuu kirpsakalta ja makealta, vehnä ei ensialkuun tunnu olevan kovin vahvassa roolissa. Erittäin palealemainen tropiikkinen maku kaiken kaikkiaan. Röyhtäyttävän hiilihappomainen, joka tuo esiin limonadimaisia piirteitä. Hieman tiskiainemainen, mutta ei häiritsevästi. Samalla kevyt, mutta hienosti humaloitu ja maustettu, mikä tuo mahtavaa runsautta oluen makuun. Lämmetessään menee hieman happamammaksi, mutta maut erottuvat paljon paremmin. Kevyen puraiseva katkeruus ja kirpeys jälkimaussa.

Offroadissa käytetyt Summit- ja Mosaic-humalat ovat minulle hieman tuntemattomampia, mukavaa että niitäkin pääsi tämän oluen myötä maistamaan. Toisaalta en ole niitä niinkutsuttuja olutnörttejä, eli en ihan aina jaksa kiinnittää huomiota IBUihin ja humalalajikkeisiin.

2014-07-08 19.54.40

Etiketti:

Valtatien ulkopuolella on aina pöhisty – ja normista poikkeaminen on se mikä saa arkisen keskiarvon muuttumaan. Siksi päätimme tehdä oluen, jolle keskiarvot eivät merkitse mitään. Toista tällaista et kauppojen hyllyissä näe.

Käsissäsi on 100% vehnäinen American Wheat Ale, jonka humalointi vie makunystyt trooppisten metsien hedelmiin. Mallaspohjan vehnäisyys voi tulla monelle niinsanotusti ”puun takaa” ja sehän passaaa. Oluen kuuluu maistua.

Unohda rock-oluet, Lutakko on enemmän. Lutakko on rock.

Tykkään kuinka etiketissä hieman piruillaan Koff Rock -bulkkikuralle. Brewdogimaista meininkiä, se on oikein se.

Pidän kyllä kovasti, tässä oluessa on kaikkea. Offroad on hyvärunkoinen, maltainen pirtsakka hedelmäinen olut, jota kelpaa nauttia kuumana kesäpäivänä. Se vehnä jäi vähän kaivelemaan kun hukkui muuhun makumaailmaan ainakin tämän pullollisen osalta, mutta joka tapauksessa aivan loistava olut.

Jälkilisäys: Panimon itsensä kommentti vehnäisyyteen:

Nostetaan nyt ensifiiliksen 3.5:stä neljään. On tämä niin maukas.

Hieno kesäinen olut.

Panimo Hiisi Lutakko Offroad 4,5%
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *