Kotikaupungissani on ollut monipuolisen tarjonnan puolesta melko hiljaista, ajoittain jopa pubeissa, joten päätin tehdä nettitilauksen pitkästä aikaa. Tilauspaikaksi valitsin jälleen uuden nettikaupan, tällä kertaa Firma Bierin, josta kuulin ensimmäistä kertaa Panimo Hiisin Tatulta. Jotenkin mennyt tämä kauppa täysin ohi, joten pakkohan se oli testiin ottaa.

Firma Bier sijaitsee Hollannissa, joten kovin kauas ei tilauspaikka karkaa verrattuna esimerkiksi Bier-deluxeen (Saksa) tai Saveur Bièreen (Ranska).

Verkkokaupan käyttö ja tilaaminen

Firma Bierillä on ehkä tyylikkäimmät verkkosivut niiden olutkauppojen joukosta, joista olen tilannut tähän mennessä. Sivujen selaaminen on helppoa ja tuotelistaukset ovat selkeitä. Ehkä ainoa mitä olisin toivonut enemmän on hieman laajemmat tuotetiedot. Nyt aika paljon pitää oluesta kaivaa lisää tietoa netistä ennen ostopäätöstä.

firmabier

Olutvalikoima Firma Bierissä on suhteellisen laaja ja myös rajoitettuja erikoiseriä löytyy. Hinnat ovat äkkiseltään normikauppaa korkeammat, mutta tuttuja belgejä tai trappisteja saa alle parin euronkin. Tuntemattomampien panimojen hinnat ovat luonnollisesti normihintaisempia kun taas arvostetumpien ja tunnetumpien panimojen kuten Brewdog, Nøgne Ø, To Øl, Thornbridge jne. hinnat hipovat pilviä varsinkin pienissä, vahvemmissa ja erikoisemmissa erissä. Yllättävän paljon osui silmään yli 20 euron oluita. Ei tarvitsisi kuin pari sellaista niin minun budjettini olisi siinä.

2015-09-29-16.21.33

Tälläkin kertaa valikoin matkaan tuntemattomampien panimojen halvempaa osastoa sekä tunnettujen panimojen kalliimpaa matskua, kaikki sellaisia mitä en ole ennen maistanut.

Toimitus, tilauksen seuranta ja toimitusajat

Sain tilausvahvistuksen ostokset maksettuani, tiistaina 22. syyskuuta kello 21:36. Keskiviikkona 23. syyskuuta kello 10:34 sain ilmoituksen siitä, että tilaukseni on edennyt postitukseen sekä seurantakoodin ja sivun, jolla voin seurata tilausta. Jo perjantaina tilaus oli saapunut kotimaahan sivun mukaan. Tiistaiaamuna sain postilta sähköpostia, jossa ilmoitettiin että tilauksen voi noutaa lähimmästä Postin toimipisteestä.

2015-09-29-16.25.27

Aikaa kului siis hieman alle viikko. Aivan kuten muistakin olutkaupoista tähän mennessä. Hyvin ripeästi lähti paketti etenemään ja vaikuttaa siltä että ainoat hidasteet näissä tilauksessa ovat näillä näkymin välimatkan lisäksi Tulli sekä suomalainen Posti. Saveur Bieren tilaus tuli postinvälittäjän kautta siten että postimies toi paketin ovelle asti, mutta tämä meni ihan perinteiseen suomalaiseen postikonttoriin, josta kävin tilauksen noutamassa.

Mitäs sitä tuli tilattua ja paljonko maksoi?

Koetin tilata tälläkin kerralla mahdollisimman monipuolisesti erilaisia tuntemattomien ja tunnettujen panimojen tuotteita, tietenkin lempityyliini, tummaan painottuen.

Lopullinen tilaus, kätevästi tilausvahvistuksesta copy-pastettuna (lisäsin vain oluiden vahvuudet perään):

 • 1x Nøgne Ø Strandhogg (4%) for €4.49 each
 • 1x Gouden Carolus Tripel (9%) for €2.29 each
 • 1x Trappistes Rochefort 6 (7.5%) for €2.29 each
 • 1x Evil Twin Freudian Slip (10.3%) for €4.79 each
 • 1x Oedipus Panty (6%) for €2.99 each
 • 1x Brew by Numbers 03/02 Porter Liberty (5.7%) for €4.79 each
 • 1x Het Nest Dead Man’s Hand Wine Barrel Aged (10%) for €3.99 each
 • 1x Maui CoCoNut Porter (6%) for €4.99 each
 • 1x Nøgne Ø & Mikkeller + Brewdog Horizon Tokyo Black (16%) for €7.49 each
 • 1x Abbaye des Rocs Brune (9%) for €2.19 each
 • 1x Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel Cognac Barrel Aged (10.9%) for €9.09 each

Subtotal: €49.79 EUR
VAT: €12.03 EUR
Shipping: €19.95 EUR
Total: €69.74 EUR

Seitsemänkympin satsi siis. Sitten hieman tilastotietoa tästä tilauksesta:

Tilauksen halvimmat oluet: Trappistes Rochefort 6 ja Gouden Carolus Tripel 2.29 €
Tilauksen kallein olut: Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel 9.09 €
Tilauksen vahvin olut: Nøgne Ø & Mikkeller + Brewdog Horizon Tokyo Black, 16%
Tilauksen kevyin olut: Nøgne Ø Strandhogg, 4%

Tilaus sisälsi 4 ”bottle deposittia”, eli ilmeisesti pullopanttia. Yhteensä oluita tuli tilattua 11 kpl ja kokonaishinnaksi muodostui 69,74 euroa, jolloin yhden oluen hinnaksi tuli keskimäärin 6,43 euroa. Kallista lystiä tälläkin kertaa, mutta ovatpa oluet todennäköisesti hyviäkin, eikä tällaisia oluita Suomesta saa tähän hintaan. Ravintolanautinnassa kalleimmat näistä voivat aivan hyvin maksaa 15-25 euron luokkaa. Tokyo Blackia olenkin nähnyt tuossa hintahaitarissa myytävän hyvinvarustellussa olutpubissa.

2015-09-29-16.27.03

En valitse usein olutkauppaa pelkästään hintojen vuoksi vaan eniten valintaan vaikuttaa valikoima. Halvimmat postarit ovat tähän mennessä olleet Saveur Bièressä (16 €), kalleimmat täällä Firma Bierissä (19,95 €). Bier-deluxen tilauksessa oli tosin samaa luokkaa, 19,90 €.

Kuten muuallakin, Firma Bierissä postikulut alenevat sen mukaan miten olutta tilaa. Jos tilaisi yli 75 eurolla, postikulut putoavat 14,95 euroon, jos yli 150 eurolla, 9,95 euroon, jos yli 225 eurolla, 4,95 euroon, jos tilaa yli 300 eurolla niin postikuluja ei tule ollenkaan. Eli voisi kuvitella että tilaisi kavereiden kanssa ihan kunnon satsin niin säästyisi postikuluilta ja kokonaistilaus tulisi halvemmaksi. Firma Bierissä ei ole pullorajoitusta vaan 45 kilon maksimirajoitus. Lyhyellä matikalla se on sama kuin tilaisi noin 130 kappaletta 0,33 litran olutpulloa.

Tuotteiden kunto ja pakkaus

Oluet olivat hyvässä kunnossa, tiiviisti laatikkoon pakattuina. Tällä kertaa pakkaukseen ei oltu lisätty kuplamuovia, mutta kehikot olivat vähän erilaiset, tiiviimmät tietyllä tapaa, joten kuplamuovia ei tarvittu. Särkymisilmoitukset ja ”this side up” näkyvissä selkeästi ja oikeaoppisesti.

2015-09-29-16.26.42

Ei mitään moitittavaa tuotteiden kunnosta ja pahvilaatikko oli sen verran fiksu, ettei kuplamuovien puuttuminenkaan hirvittänyt. Ehjiä jokainen pullo, se on tärkeintä.

Tulli jätti yllätyksen

Tulli oli jättänyt paketin sisäpuolelle paperilappusen. Huomasin paperin heti avatessa, sillä ihmettelin miksi lapussa lukee Suomea, vaikka olen tilannut tuotteet ulkomailta.

2015-09-29-16.22.14

Tässä teksti litteroituna suoraan paperista 100% sellaisena kuin sen vastaanotin (typoineen ja muotoiluineen):

Tulli – TIEDOTE
Valmisteverotus

Veroilmoituksen antaminen valmisteveron alaista tuotteista

Teille on saapunut lähetys, joka sisältää valmisteveron alaisia tuotteita. Valmisteveroa on maksettava esimerkiksi tupakkatuotteista, alkoholijuomista ja alkoholijuomien juomapakkauksista, jos juomapakkaukset eivät kuulu Suomessa toimivaan panttiin perustuvaan palautusjärjestelmään. Esimerkiksi verkkokaupan kautta Suomeen etämyyntinä tai etäostona hankituista valmisteveronalaista tuotteista on maksettava valmistevero Suomessa, vaikka tuotteista olisi suoritettu valmistevero toisessa EU:n jäsenvaltiossa.

Etämyynti

Etämyynnillä tarkoitetaan myyntiä, jossa yksityishenkilö on ostanut toisesta jäsenvaltiosta valmisteveronalaisia tuotteita, jotka etämyyjä tai joku tämän puolesta, suoraan tai välillisesti lähettää tai kuljettaa Suomeen. Tuotteista, jotka on myyty Suomeen etämyynnillä, kannetaan valmistevero Suomessa. Tuotteiden etämyyjä on velvollinen antamaan veroilmoituksen ja verovelvollinen Suomeen maksettavasta valmisteverosta.

Etäosto

Valmisteveron alaisten tuotteiden ostaja on velvollinen suorittamaan valmisteveron, jos hän ostaa valmisteveron alaisia tuotteita toisesta jäsenvaltiosta ja järjestää itse niiden kuljetuksen Suomeen toisen yksityshenkilön tai kuljetusliikkeen välityksellä ilman, että myyjä osallistuu kuljetusjärjestelyihin. Ennen tuotteiden lähettämistä Suomeen ostajan on ilmoitettava tuotteista Tulliin ja asetettava vakuus suoritettavasta valmisteverosta. Ostajan on annettava tuotteista veroilmoitus neljän arkipäivän kuluessa tuotteiden vastaanottamisesta.

Veroilmoittaminen:

Yksityishenkilö voi antaa veroilmoituksen tupakkatuotteista, alkoholijuomista ja juomapakkauksista sähköisesti valmisteverotuksen nettipalvelussa (Nettiveivi)
www.tulli.fi > Nettiasiointi > Nettiveivi

Veroilmoituslomakkeet, vakuuslomakkeet ja niiden täyttöohjeet ovat kuitenkin myös tulostettavissa Tullin internetsivuilta
www.tulli.fi > Nettiasiointi > Lomakkeet > Valmisteverotuksen lomakkeet

Lisätietoja:

Usein kysytyt kysymykset alkoholin tilaamisesta netistä:
www.tulli.fi > Yksityisille > Netistä ostaminen > Nettituonti > Alkoholin tilaaminen netistä EU-maasta

Tullineuvonta:
www.tulli.fi > Yhteystiedot>Kysy tullineuvonnasta
p. 0295 5201

Hetken aikaa hämmästelin että mikäs juttu tämä nyt olikaan, kunnes muistin Reittausblogin Harrin tekemän selvityksen asiasta, josta bloggasin myös viime vuonna otsikolla ”Oluen tilaaminen netistä – laillisuus”. Lainattakoon vielä kyseinen kohta tähän:

Internetin keskustelupalstoilla on esiintynyt myös tapauksissa, joissa EU-maista etäostetuissa alkoholilähetyksissä on ollut lisättynä Tullin valmisteveropaperit. Eräs tilaaja oli jättänyt paperit huomioimatta ja Tulli oli soittanut perään. Selvitettyään kyseessä olleen etämyynti, Tulli oli perääntynyt. Tullin virkailija oli kertonut kuitenkin, että joutuvat lisäämään papereita johtuen esimiesohjeistuksesta. Mikäli yksityinen yritys toimisi näin olisi kyseessä petoksen yritys ja siitä joutuisi vastuuseen oikeudessa. Maan tapa vai onko hallintoalamaiset toisen luokan kansalaisia?

Alkoholituotteiden nettiostaminen on laillista, eikä Tulli voi puuttua tilauksiin rikkomatta EU-sopimusta. Valmisteverovelvollisuutta ei voi lain mukaan etämyyntitapauksissa vyöryttää ostajalle. Alkoholituotteiden nettiostaminen on mahdollisuus vaikuttaa kehnoon alkoholipolitiikkaan ja Alkon toimintaan. Voimme äänestää viikottain tai kuukausittain!

Heitin paperin roskiin. Hyi hyi, Suomen alkoholimafia!

Tuomio

Ei oikeastaan moitittavaa tästäkään tilauksesta. En tiedä tulenko tilaamaan Firma Bieristä jatkossa postikulujen vuoksi, sillä Saveur Bierestä jäi niin hyvä fiilis, mutta oli mukava kokeilla ja saada vähän vertailukohtaa.

Tällä viikolla kutkuttaa päästä maistelemaan uutuuksia. Parhaimmistoa näette sitten myös blogin puolella arvioiden muodossa.

0 kommenttia

 1. Maui Brewing Company CoCoNut PorTeR - Huurteinen

  […] kirjoitusasu on oikeasti CoCoNut PorTeR. Kuka lie teinix ollut olutta suunnittelemassa. Edellisen nettitilaukseni mukana tuli tällainen olut otettua valikoimaan. Lähinnä kookoksen käyttö lempityylilajissani […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *