Keskiviikkoisessa alkoholipolitiikkaa kritisoivassa tekstissä kerroin tilanneeni olutta netistä maanantaina. Kirjoitusta jaettiin Twitterissä ja sain sitä kautta kommenttia ja eräässä kommentissa muistuteltiin veroasiasta, josta en ollut tietoinen.

Reittausblogin Harri kuitenkin nokitti pian:

Pian Harri jakoikin Facebookiin sen verran hyvän kommentin blogistaan, että minun on pakko jakaa se myös Huurteisen puolella.

Nyt tuli blogiin niin loistava ja kaikenkattava kommentti alkoholin nettitilaamisesta, että on pakko pistää se tätäkin kautta jakoon. Iso kiitos kommentin kirjoittaneelle anonyymille henkilölle panostuksesta. Jakakaa ja julistakaa tätä ilosanomaa – nyt on aika äänestää suomalaista alkoholipolitiikkaa vastaan ja parhaiten äänestäminen onnistuu lompakolla!

Tästä lähtee:

Alkoholin nettiostaminen herättää jatkuvaa hämmennystä. Asiaa ei auta yksittäiset asiaa selittävät kirjoittelijat, jotka iloisesti sotkevat erilaisia tulkintoja vuosien varrelta. Asiaa haittaa myös eräät, pääsääntöisesti Virossa toimivat, yritykset, jotka pyrkivät luomaan tulkintaa joka tukee heidän liiketoimintaansa. Tulli on hämmennyksen aiheuttajana myös aktiivinen osapuoli. Tulli muutti verkkosivujaan ja ”ohjeistustaan” 22.8.2014 siten, että viittaavat Valviran tulkintoihin alkoholin nettiostamisesta. Näiden ohjeiden mukaan kansalaisten on pakko järjestää kuljetus itse, jotta joutuvat myös valmisteveroista vastuuseen. Lehdistö taas toistaa Tullin, STM:n ja Ehyt ry:n näkemyksiä.
Seuraavassa faktaa ja taustatietoja:

 1. Alkoholin etämyynti Suomeen on sallittu. Etämyynnissä myyjä järjesteää kuljetuksen, eli maksat tuotteet ja kuljetuksen myyjälle. Eli siis tyypillinen verkkokaupan ostoprosessi kuljetuksineen. Etämyynti monopolisoidussa maassa on testattu EU-tuomioistuimessa ns. Rosengren-tapauksessa (EU-tuomioistuimen päätös C-170/04), jonka mukaan alkoholin etämyynti on sallittua ja asiaa tulee tarkastella Sopimuksen Euroopan Unionin 34 Artiklan mukaan (SEUT 34) joka koskee tavaroiden vapaata liikkuvuutta.
 2. Valmisteverovelvollisuus etämyynnissä on myyjällä. Tämä on todettu yksiselitteisesti Valmisteverolaissa (79 § Etämyynti): ”Etämyyjä on verovelvollinen.” Yleensä keskusteluissa väitetään, että ostaja on myös vastuussa veroista, mutta tässä sotketaan ennen Rosengren-päätöstä ollut aikaa, jolloin etämyynti katsottiin kielletyksi ja ostajan piti järjestää kuljetus. Valmisteverolaki löytyy täältä: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2010/20100182
 3. Valviran ohjeistus on vanhentunut ja ohjeistaa yksityishenkilöistä järjestämään kuljetuksen itse ostaja on verovelvollinen). Valvira ei ole päivittänyt 17.3.2010 päivittämäänsä ohjetta maahantuonnista, mikä on kansalaisten harhaanjohtamista mikäli etämyyntimahdollisuutta ei tunnusteta. Yksityishenkilön maahantuontia koskeva ohje ”Alkoholijuomien tilaaminen ja maahantuonti” löytyy täältä: http://www.valvira.fi/files/tiedostot/a/l/Alkoholijuomien%20nettikauppa_ohje.pdf
 4. Tulli välttelee ja jopa harhaanjohtavasti alkoholin etäostamisen neuvontaa. Kun Tullin verkkosivuja selailee etusivulta lähtien, päätyy väistämättä seuraavalle sivulle: (1) Tämä sivu on päivitetty 22.8.2014 siten, että Tulli viittaa Valviran virheelliseen ohjeistukseen. Etämyyntiin ei enää viitata, vaan väitetään tilaajan joutuvan noudattamaan ”tuontiedellytyksiä”, jotka ovat kohdassa 3. esitetyssä ohjeessa. Tulli ei ole kuitenkaan poistanut kesäkuussa 2014 päivittämäänsä asiakasohjetta ”Ostaisinko Internet-kaupasta – ohje tavaraa tilaavalle yksityishenkilölle”, jossa kerrotaan etämyynti varsin selkeästi (1) (2)

Internetin keskustelupalstoilla on esiintynyt myös tapauksissa, joissa EU-maista etäostetuissa alkoholilähetyksissä on ollut lisättynä Tullin valmisteveropaperit. Eräs tilaaja oli jättänyt paperit huomioimatta ja Tulli oli soittanut perään. Selvitettyään kyseessä olleen etämyynti, Tulli oli perääntynyt. Tullin virkailija oli kertonut kuitenkin, että joutuvat lisäämään papereita johtuen esimiesohjeistuksesta. Mikäli yksityinen yritys toimisi näin olisi kyseessä petoksen yritys ja siitä joutuisi vastuuseen oikeudessa. Maan tapa vai onko hallintoalamaiset toisen luokan kansalaisia?

Alkoholituotteiden nettiostaminen on laillista, eikä Tulli voi puuttua tilauksiin rikkomatta EU-sopimusta. Valmisteverovelvollisuutta ei voi lain mukaan etämyyntitapauksissa vyöryttää ostajalle.
Alkoholituotteiden nettiostaminen on mahdollisuus vaikuttaa kehnoon alkoholipolitiikkaan ja Alkon toimintaan. Voimme äänestää viikottain tai kuukausittain!

Tilailkaa siis vapaasti! Aion jatkossa bloggailla tännekin omista tilaushommista ja suositteluista.

1 kommentti

 1. Marjut Langefeld

  Tästä ei kai voi tarpeeksi kirjoittaa. Suomalaiset pelkäävät ja kunnioittavat Suomen tullia…. heti kun etämyyntinä saapuneeseen laatikkoon on läjäytetty tullin lappu, niin asiakas sanoo ”pidättäydyn tästä lähtien mielummin Alkon tuotteissa”.
  Tämä kai siinä onkin päämääränä?

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *