Olutsatama. Tuo jyväskyläläinen kesän starttaaja, tapahtuma joka pyyhkii muilla oluttapahtumilla lattiaa. Oluita oli tänäkin vuonna iso lista, katso vaikka.

Suomalaisten pienpanimojen lisäksi tapahtumassa nähtiin virolainen Tanker, ruotsalainen Tempel Brygghus, liettualainen Sakiškių Alus sekä norjalainen Cervisiam. Tempelin ja Sakiškiųn tyyppien kanssa tulikin juteltua Pommissa järjestetyissä Olutsatama-etkoissa torstaina. Lunkeja tyyppejä.

https://www.instagram.com/p/ByvP8x3BBOK/

Sää suosi olutmaistelijoita ainakin lauantaina. Tapahtumassa kokematta jäi Kokeilematta jäi Lapin Panimon, Loimaan Panimon, Kakolan, Pyynikin Panimon, 8-Bit Brewingin, Fiskarsin Panimon, Fat Lizardin, Maku Brewingin, Vakka-Suomen Panimoyhtiön, Hangaround & Nobodyn, Aalto Panimon, Panimoyhtiö X:n ja Paloaseman Panimon oluet, mutta oikeastaan vain siitä syystä että ne ovat jo enimmäkseen tuttuja ja halusin keskittyä täysin uusiin olutkokemuksiin.

Koko tapahtuman aikana maistoin 23 olutta, joka on hieman vähemmän kuin viime vuonna. Toisaalta, ei se määrä vaan laatu.

Tässäpä kärkikolmikko. Mennään tällä kertaa vaikkapa olympialaisten Top-3 asteikolla:

Pronssi: Maistila – Tradato, 4,3% greippiananas-sour

Oulun poijjailta ei voi muuta kuin laatua odottaa. Tämä greipinsävytteinen ananasmehu oli erittäin hyvän makuinen. Nämä on niitä oluita, joita ei moni olueksi mielläkään. Aivan tajuttoman kova kesäolut, vähän kuin tänä vuonna otti paikkansa CoolHeadin Lemon Sherbetin tilalle. Moni ei näistä kirpeistä hedelmäoluista pidä, mutta minä innostun tämmöisistä valtavasti. 4.5/5.

Hopea: CoolHead Brew – TDH Sapphires, 10,2% impedial DDH IPA

Uskomattoman mehukas ”appelsiinimehu”, New England-tyylinen useasti humaloitu IPA, jossa totta tosiaan maistuu hetelmätä. Petollisen kepeäkin jopa kuumalla kesäsäällä prosentteihin nähden. Maukas, nam nam.

Kulta: Maistila – Wasalli, 8% milk/sweet stout

Pidätkö mansikkasuklaasta? Muistatko nykyään Suukkoina tunnetut mansikkasuklaat? entä mites muuten noin mansikka ja suklaa yhdessä? Tämä olut räjäytti pääni, koska olen erityisesti mansikkasuklaan ja marmeladin ystävä. Maistilan Wasalli on makeahko, tuhti jälkkäristout, jossa makeus ei kuitenkaan mielestäni mene överiksi. 6/5 kamaa ja henkilökohtaisesti heittämällä Olutsataman paras olut.

Honorable mentions, eli kunnialliset maininnat paremmuusjärjestyksessä

Oulun Maistila vei kaksoisvoiton palkintopalleilla, mutta eivätpä ne muutkaan ölpät kaukana olleet, sillä kisa oli tiukka. Tässä järjestään 4-5/5 oluita omissa kirjoissani:

  1. CoolHead Brew – Bourbon Mornings, 12% imperial stout
  2. Cervisiam – Jungle Jucier, 10 % imperial IPA
  3. Tempel Brygghus – Gaze, 3,5% berliner weisse, sour ale
  4. Salama Brewing Company – Gose Goes to Space, 5,3 % gose, sour ale
  5. Tempel Brygghus – Havoc, 6,66% Rye IPA
  6. Tempel Brygghus / Bryggeriet Ångkvarn – Oxblod, 4,4% sour ale
  7. Olarin Panimo – Nasty Granny, 4,1% berliner weisse, sour ale
  8. Donut Island Brewing – Two of a kind – 5,5% blackcurrant sour ale
  9. ETKO Brewing – Space Noir, 10% imperial stout
  10. Cervisiam – Scaphism, 8,3% imperial NEIPA

Espoolainen Salama Brewing lienee tapahtuman tuorein panimo, vasta alkukeväästä 2019 perustettu. Erinomaisia oluita.

Tapahtuma noin muuten

Hyvä meininki, paljon oluita, tuttuja, loungeja, leppoisia huviloita ja vilttejä jos tulee kylmä illalla. Tänä vuonna burgerit olivat herkullisia ja niin isoja, että en jaksanut edes syödä, niin sen pitääkin mennä. Sain ehdottomasti 15 euron setille vastinetta. Palautetta oli siis kuunneltu ja opiksi otettu, aivan mahtavaa!

Myös kaksi panimon paitaa kotiutettu, Tempelin ja Hiisin nääs.

Tähän väliin vielä pieni mainos, Pienpanimoliiton sivut saivat uuden ilmeen ja ne on kenenkäs muunkaan kuin meikäläisen kädenjälkeä koodin suhteen (jos tarkkoja ollaan niin perustamani firman, Duden suunnittelemat). Pienpanimoliiton olutasiamies kuvasi Instagram Storeja pitkin tapahtumaa, niitä kannattaa käydä väijymässä Instagramin highlighteista. Valikoimasta Jyväskylässä: Tempelin oluita saa vielä Pommista, Olaria spotattu Ravintola Sohwissa.

Ekstramaininnan ansaitsee myös Paahtimo Papu, jonka leipävälipala oli aivan huippua!

Kiitos jälleen järjestäjille, kavereille, panimotyypeille. Olutkulttuuri kasvaa ja kehittyy. Nähdään taas Olutsatamassa 2020!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *