Oluestahan on tälläkin kertaa puhe, tietenkin. Perjantaisauna piti pistää lämpiämään, vaikka kävinkin saunassa tällä viikolla myös torstaina. Saunaolueksi valikoitui jälleen peruslager, tällä kertaa japanilainen Sapporo. Kun latinalaisessa Amerikassa tykätään tunkea peruslagereiden sekaan maissia, Japanissa päin valmistuksessa käytetään riisiä (ylläripylläri). Tuntuu olevan alueellinen ja kulttuurillinen tapa. Jäi hieman epäselväksi oliko tässä käytetty riisiä vai ei. Maissia ilmeisesti ainesten mukaan ainakin on.

Sapporo on panimo, joka on ollut toiminnassa Hokkaidon Sapporossa jo vuodesta 1876, Meiji-kauden eli 45 vuoden pituisen keisari Meijin hallintakauden aikana. Panimo on tehnyt valtavaa kasvua ja osti vuonna 2006 mm. kanadalaisen pitkän linjan suurpanimon Sleeman Breweriesin. Tämä olut on ollut jenkeissä kaikkien aikojen myydyin aasialainen olut vuodesta 1984 saakka. Aika hurjaa.

Vuonna 1887 tuli kilpailua alalle kun Tokioon perustettiin Japan Beer Brewery Company, jonka tuloksena syntyi Yebisu-olut. Samoihin aikoihin kuvioihin tuli silloin Osaka -niminen olut, joka tunnetaan nykyisin nimellä Asahi. Nämä kaikki yhdistyivät isoksi Dai-Nippon Beer Company, Ltd. virvokeyhtiöksi, joka muodosti Japanissa monopolin oluen suhteen. Yebisu-olut aloitti erillisenä brändinä uudelleen vuonna 1971.

2014-06-13 22.24.34

Se siitä historiasta. Sitten vielä hauskoja snobailufaktoja. Sapporo-olutta ei panna ainoastaan Sapporossa, vaan myös Sendaissa, Chibassa, Shizuokassa ja Kyushussa. Eniten Sapporoa ei myydä suinkaan Japanissa, vaan Kanadassa Sleeman Breweryn panemana. Panimon osto taisikin siis olla täysin oikea ratkaisu.

 • Panimo

  Sapporo

  Sapporo

 • Tyyli

  Lager

  Lager

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  K-citymarket Jyväskylä Seppälä

  K-citymarket Jyväskylä Seppälä

 • Vahvuus

  4.7%

 • Hinta

  3.39€

Olut maistuu saunassa yllättävän hyvältä. Raikas, perusmaissinen, peruslagerin tapainen, silti hieman omaperäinen. Laihaa ja vetistä, maissista ja perusmetallista, hieman kirpeän maltaista. Toimii erittäin eeppisen kuumissa löylyissä riittävän hyvin. Tunnetta ja makua olussa olisi saanut olla enemmän, mutta toimii kyllä hyvin perjantaisaunassa. Hinnan vuoksi ei tule todennäköisesti ostettua uudestaan.

Perushyvä saunaolueksi.

Japanilainen suomalaisessa saunassa
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

2 kommenttia

 1. Riku

  Sen verran voisi korjata että kysehän on varmastikin Hokkaidon Sapporosta, ei Sapporon Hokkaidosta.

  Vastaa
 2. Rolle

  Kappas, menipäs väärinpäin. Korjattu! Kiitos huomiosta.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *