Founders Brewing alkaa olla nykypäivänä aika tunnettu jenkkiläinen panimo. Dave Engbers ja Mike Stevens ovat pitäneet panimoa jo vuodesta 1997 Grand Rapidsissa, Michiganin osavaltiossa. Kokemukseni mukaan tekevät melko hyviä oluita kaikin puolin.

Foundersilta olen kerinnyt tähän mennessä maistaa useamman tyyppistä olutta, ainakin All Day IPA, Founders Porter, Founders Imperial Stout ja Founders Pale Ale. Nyt vuorossa Alkoon joku aika sitten saapunut Founders Centennial IPA, joka on vähän tujakampi IPA.

IPAsta tyylilajina sen verran, että tutustuin siihen viimeisimpänä. En millään päässyt IPA:n ja muiden pale alejen sisälle, sillä olen pidempään karsastanut niinsanottuja ”makuoluita”, hedelmäisiä ja maustettuja olusia. Banaanilta tai marjalta maistuvat oluet eivät makeudeltaan tunnu menevän alas vieläkään, mutta IPA:t ovat saaneet paikan sydämessäni. Muistan kuitenkin vielä ajat muutama vuosi sitten kun Dead Pony Club maistui ällöttävän greippiseltä. Kokemus avartaa tässäkin.

 • Panimo

  Founders Brewing

  Founders Brewing

 • Tyyli

  India Pale Ale

  India Pale Ale

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Alko Jyväskylä keskusta Sokos

  Alko Jyväskylä keskusta Sokos

 • Vahvuus

  7.2%

 • Hinta

  3.86€

Ostin tämän Alkosta parisen viikkoa sitten, kun huomasin uutuuksissa olevan jotain muutakin kuin Sakua tai Litoveliä. Aivan naurettavia nuo uutuudet välillä, kun tuntuvat pyörittävän samoja oluita kaudesta toiseen.

Juuri lasiin kaadettuna.

Juuri lasiin kaadettuna.

Mutta siirrytäänpä takaisin tähän oluseen, ettei aivan rönsyile. Oluen nimi tulee siitä, että siinä on käytetty pelkästään Centennial-humalalajiketta.

Tyylikäs ulosanti, niin etiketti kuin sisältökin.

Tuoksu on hedelmäinen, sitruunainen, yllättävän neutraali IPAksi. Ihan pikkuisen ehkä jotain mäntyisyyttä havaittavissa. Ei niin trooppinen mitä sanotaan minusta.

Jonkin verran vaahtoa kertyy pinnalle, kaatuu kuitenkin kertakaatamalla ilman että tarvitsee odotella. IPAt eivät kovin usein toisaalta vaahtoakaan mitenkään erityisen paljon.

2014-04-22 22.37.01

Maku potkii ja lämmittää mukavasti ja ensituntumalla kirpeys jää viipymään kitalakeen. Pureva olut, jälkimaussa vahvaa greippisyyttä. Kovin raikas tämä olut ei ole, vaan todella havuinen ja greippinen. Erittäin juotava kaikesta huolimatta, vaikka verrattuna muihin maistamaani ipoihin ei ihan yllä odotuksiin. Jossain määrin olen jopa pettynyt luettuani hypetyksiä ennen maistoa.

Kokonaisuutena hieman keskivertoa parempi vahva amerikkalainen indian pale ale -olut. Kevyemmästä maitokauppavahvuisesta All Day IPA:sta pidin huomattavasti enemmän. Sitruksisen ja greippisen IPA:n ystävien kannattaa kokeilla tätäkin, ilman muuta. Ei huono, mutta ei pääse ihan kuitenkaan minun toplistan kärkeen.

Ihan kelpo IPA.

Founders Centennial IPA
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *