Fiskarsin panimo (ennen Rekolan panimona tunnettu) on vuonna 2011 perustettu pienpanimo, jonka perusperiaatteena on ollut oluenjuotavuus överikikkailun sijaan. Viimeisimpiä muutoksia nimen lisäksi on ollut pullokokojen vaihtaminen puolen litran pullokoosta 0,33 litran pulloihin. Tämä on tervetullut uudistus ja sitä ovat ilmeisesti myös asiakkaat toivoneet.

Fiskarsin panimon tuotteita on tullut nautittua jo pidempään, blogista löytyy juttua enimmäkseen Rekolan panimo -nimen alta. Keväällä sain panimolta paketin, jossa oli yksi siideri ja yksi olut, jotka silti molemmat samaa uutuussarjaa Farmhouse Series. Koska olen oluenharrastaja, enkä enää nykyisin nauti edes siidereitä, sai vaimo maistettavakseen Farmhouse Seriesin Hoppy Cidrén, joka oli oikein miellyttävä kuiva maalaissiideri, jossa myös hieman humalan makua aistittavissa. Siideristä arvion voi käydä lukemassa esimerkiksi Bönthöö bönthööstä.

Grisette on kiinnostava olutlaji, joka on yksi niistä perinteisistä tyyleistä jotka on herätetty henkiin vasta 2010-luvulla. Laji oli suosittu alunperin vuodesta 1850 aina 1900-luvun alkupuolelle asti. Grisette on tyyliltään kevyt, matala-alkoholinen olut, joka oli tarkoitettu keventämään oloa raskaan ja pitkän työpäivän jälkeen. Oluttyyli on maultaan tyypillisesti saisonimainen, joskus hapan, farmhouse-tyylinen, jossa käytetty vehnää.

Olutsatamassa tuli maistettua todella hyvää, joskin enemmän hapanoluen suuntaan pantua grisetteä.

[…] Grisette seems to be one of the new buzzwords sweeping Belgian-inspired craft beer. It’s like the new cool lost and obscure style

Mikä tästä tulee mieleen, gose ainakin, ehkä myös saisonBerliner weisse? Tai tosinörteille grodziszlichtenhainer jne.? Tarkoitan sitä usein nähtyä paradigmaa, jossa uusia vaikutteita hakevat amerikkalaiset ja joskus eurooppalaisetkin ammatti- tai kotipanimot kahlaavat historiankirjoja etsien unholaan jääneitä oluttyyppejä, joista voi opiskella kaiken opiskeltavissa olevan ja sitten yrittää herätellä kummajaisen henkiin.

Olutkoira – Grisette tulee ja kohta se on kaikkien huulilla

Itse oluesta sen verran, että Fiskarsin Panimolla on aloittanut keväällä uusi pääpanija Simon McCabe, joka on toiminut aiemmin Lontoossa One Mile End Breweryssä.

 • Panimo

  Fiskarsin Panimo

  Fiskarsin Panimo

 • Tyyli

  Grisette

  Grisette

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Saatu panimolta

  Saatu panimolta

 • Vahvuus

  3.5%

 • Hinta

  ?€

Simon Says Yarrow Grisette on maistettu siankärsämöllä (engl. Yarrow) ja siinä on käytetty saksalaista Pure -nimistä humalaa. Humala on minulle entuudestaan tuntemattomampi.

Olut on tyylilajiltaan perinteisempää grisetteä, jossa on paljon saisonin elementtejä. Tuoksusta löytyy heinäistä mallasta, raikkautta, saisonimaista yrttistä mausteisuutta. Maussa on vehnää, mausteisuutta ja pientä karvasta katkeroa jälkimaussa. Kevytrunkoinen, mutta ei vetinen olut.

Oikein hyvä, tyylipuhdas grisette.

Fiskarsin Panimo Farmhouse Series – Simon Says Yarrow Grisette
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Olut muualla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *