Ahvenanmaan Stallhagenilta tulee hyviä oluita ja ruokakaupassa niitä alkaa näkymään koko ajan vain enemmän. Tämä olut osui silmään jo pelkästään hintansa vuoksi, sillä vajaan kuuden euron suomalaista olutpulloa ei ole tullut aiemmin ostettua ruokakaupasta. Olut jäi jääkaappiin jemmaan viikkoja sitten, koska tiesin että tämän kaljan haluan arvioida.

Ahvenanmaalainen panimo Stallhagen on tuottanut oluen, joka perustuu vuonna 1840 uponneen laivan hylystä löydettyyn olueen. Alus on samainen vuonna 2010 Ahvenanmaan saaristosta löytynyt hylky, josta löytyi 145 sampanjapulloa ja viisi olutpulloa.

Historiallinen olut syksyksi myyntiin

Rekonstroitua 1840-lukulaista olutta siis. Mielenkiintoista.

2010 löytyi vanhasta hylystä Itämerestä shampanjaa ja olutta. Oluesta ei ollut mihinkään, mutta VTT käytti verorahoja hyödyllisesti ja tutki oluen koostumuksen. Sieltä erotettiin mm. maitohappobakteereja sun muuta. Stallhagen Suomen itämerellisimpänä panimona kehitteli tietojen perusteella reseptin, josta pantiin ”Historic Beer 1842”.

Tuopillinen: Stallhagen Historic Beer 1843

2014-10-11 19.14.05

Maailman vanhimmasta oluesta löytyi muun muassa vanhimpia oluesta elävinä löydettyjä maitohappobakteereita sekä nykyisin oluen valmistuksessa harvinaisia villihiivoja.

– Siihen aikaan tyypillisesti oli juuri näin, että käymisessä ei käytetty vain yhtä hiivaa, vaan useampia hiivoja ja lisäksi maitohappobakteereja, Wilhelmson kertoo.

Meren pohjaa ja hylyn jäänteitä.
Syvyyksistä, 1840-luvulla uponneen laivan kannelta löytyi yli sata pulloa samppanjaa ja viisi pulloa olutta. Kuva: Yle
Oluen resepti rekonstruoitiin Belgian Gentissä hiiva- ja bakteerikäymisiin erikoistuneessa KU Leuven -yliopistossa. Nyt ahvenanmaalainen panimo Stallhagen tuo kauppoihin Belgiassa reseptin mukaan valmistetun historiallisen oluen. Stallhagenin toimitusjohtaja Jan Wennström kertoo, että valmismetodina on ollut poikkeuksellinen villihiivan kontrolloitu käyttö.

– Tässä tapauksessa me olemme käyttäneet villihiivaa, mutta me olemme kontrolloineet sitä, jotta on saatu kaupallinen tuote, jossa laatu pysyy samana.

1840-luvun olut on viinimäinen – Ahvenanmaan hylkyolut tulee kauppoihin

 • Panimo

  Stallhagen

  Stallhagen

 • Tyyli

  Erikoisuus

  Erikoisuus

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  S-Market Mestarin Herkku

  S-Market Mestarin Herkku

 • Vahvuus

  4.5%

 • Hinta

  6€

Puukorkin availun aikana tuntee olonsa juhlalliseksi. Juhlahetki ei ole, mutta tämä olut on ulkonäöltään ja hinnaltaankin oikeastaan sellainen, että sitä voisi tarjoilla juhlissa. Olut kaatuu lasiin suhteellisen helposti jättäen pienen vaahdon, joka häviää nopeasti. Väri on kellertävän ruskea. Tuoksu on vaisun tunkkainen, heinäinen, hieman mitäänsanomaton. Jonkin verran hiivaista yrttisyyttä havaittavissa.

2014-10-11 19.13.49

Matalahiilihappoinen erittäin kuiva maku on eniten verrattavissa heinämäiseen saisoniin / farmhouse aleen, kuitenkin pienellä vehnäisellä lisällä. Raikashan tämä on, mutta melko köykäinen. Hyvin lyhyt ja kevyt ja mielestäni kokonaiselta olemukseltaan mitäänsanomaton. Hento mausteisuus ja raikkaus plussaa, mutta kokonaisuudeltaan ei oikein säväytä. Ei lainkaan hintansa väärti.

Tätä edeltävä olut oli ”Stallhagen Historic Beer 1842”, eli mukamas vuotta ennen tätä olutta, mutta ilmeisesti samaa matskua.

Stallhagen Historic Beer 1842 -nimistä olutta (4,6 %) on valmistettu 2 000 numeroitua pulloa. Erä tuli myyntiin Viking Linen laivojen kauppoihin tällä viikolla. Pullon hinta on 113,50 euroa.

Asiantuntijat arvioivat hylkyoluen: Ei hintansa väärti!

Sääliksi käy, jos joku tätä osti hintaan 113,50 euroa, kun kuusi euroakin on pullosta liikaa.

Keskinkertainen erikoisuus huonolla hinta-laatu-suhteella.

Stallhagen Historic Beer 1843 – Ruokakaupan kallein ja vanhin suomalainen olut?
Rated 2.5/5 based on 543 reviews
2.5 Star Rating

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *