Berliner Weisse on saksalainen matala-alkoholinen vehnäoluttyyppi, joka on tyypillisesti 2,8-4,5% vahvuudeltaan. Oluen tunnusomaisimpia piirteitä ovat muunmuassa mehumaisuus ja happamuus. Berliinin alueella perinteisesti pantu olut tarjoillaan paikallisesti pillin sekä siirapin kanssa. Hyvin epätyypillinen olut tyyliltään ja varmasti menee monelta ei-harrastajalta yli hilseen.

Makumaailma on yleensä marjaisen hapan ja ”mummonmehumainen”. Jostain syystä olen itse tykästynyt sour-tyyppisiin oluihin, johon berliner weisset kuuluvat. Jotain siinä happamuudessa vaan on, joka miellyttää makuhermojani. Ehkä eniten vaihtelu vahvojen ja tummien imppistouttien sekä perus katkeroisien ipojen maailmaan.

Donut Island Brewing on Oksasen Mikan sekä vaimonsa Olutliiton puheenjohtajan ja Punavuori Gourmet -blogin kirjoittajan Anikó Lehtisen kotipanimo. Gypsy-tyyliin panimo on tehnyt paljon oluitaan Panimo Hiisin tiloissa ja sitä kautta se onkin tullut allekirjoittaneelle tutuksi. Hiisin ja Donutin yhteistyöolut vahva vadelmamunkkinen imperial stout Musta Munkki on yksi kaikkien aikojen lempparioluistani, jonkoa lähes jokavuotista versiota olen saanut kunnian maistaa.

Maistoin Dieteriä ensimmäisen kerran hanasta helmikuussa Jyväskylän Vihreässä Haltiattaressa, mutta en silloin ollut siitä järin innoissani. Se maistui silloin jotenkin todella flätiltä ja mitäänsanomattomalta. Olen suuri hapanoluiden ystävä ja silloin en tunnistanut tätä berliner weisseksi kirveelläkään. Kyllä sen joi, mutta oli muistaakseni jopa vähän epämiellyttävää. Ehkä joko raakaa tai jotain hämärää hanaversiossa. Joka tapauksessa, harkitsin viikkoja kun huomasin että tätä tuli Mestarin Herkkuun myyntiin.

 • Panimo

  Donut Island Brewing

  Donut Island Brewing

 • Tyyli

  Berliner Weisse

  Berliner Weisse

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  S-Market Mestarin Herkku

  S-Market Mestarin Herkku

 • Vahvuus

  4.2%

 • Hinta

  3.93€

Nyt oli kuitenkin aika kokeilla uudestaan, sillä pulloversio on Untappdin mukaan ainakin hieman paremmin menestynyt.

Tuoksussa vadelmamehua, marjaisuutta, hentoista mallasta. Maussa kosolti vadelmaa, hilloisuutta, sopivasti happamuutta. Suuta mutristavan happaman ystävänä olisin tykännyt syvemmästäkin happamuudesta, mutta tämä on varsin riittävä.

Maukas, mehumainen berliner weisse -tyyppinen vehnis. Tällä kertaa oikein maukas, vaikka hieman omaan makuuni jää turhan kevyeksi ja ehkä vähän vetiseksikin kokemukseksi. Ei hassumpi kuitenkaan. 3.25 Untappdissa, 3 blogin puolella.

Kevyttä ja keskihapanta juotavaa säällä kuin säällä.

Donut Island Brewing Dieter
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *