Olihan tätä sentään vielä jossain. Osui sopiva sauma tehdä varaslähtö viikonlopun viettoon tänään perjantaina ja pistäytyä Harry’siin, ihan yksinään, läppärin kanssa. Pubiarvosteluni usein jäävät pikaisiksi kun ei kehtaa seurassa näpytellä, vaikka Macbook onkin aina mukana. Sopivan tilaisuuden tullen on kuitenkin parasta käydä oluella seuranaan oma ego ja Internet.

Hello My Name Is… on skotlantilaisen mikropanimon Brewdogin olutsarja, jonka olut tehdään aina tiettyä maata ajatellen. Jo ilmestyneitä oluita on Hello my name is Sonja (Tanska), Hello my name is Vladimir (Venäjä), Hello my name is Mette Marit (Norja), Hello my name is Beastie (Skotlanti). En ole näistä muista vielä yhtäkään maistellut, niitä ei kovin monesta paikkaa Suomesta saa.

Keväällä 2014 kaikkien rakastama hurjaa kasvua tehnyt skottipanimo Brewdog räjäytti potin kun päätti osoittaa seuraavan oluen Suomelle. Nimeä kyseltiin ja arvottiin Brewdogin omassa blogissa huhtikuussa ja olut tuli viimeistään koko kansan tietoisuuteen kun keltainen lehdistö revitteli räsäspäivi-lööpeillään.

2014-06-27 15.22.18

Jyväskylän Alkoissa olutta oli ehkä päivän ajan. Käyn usein töistä lähtiessä katsomassa ainakin keskustan Alkon, onko mitään uutta tullut hyllyihin. Joskus jää päivä välistä, mutta nyt en ehtinyt edes hyllypaikkaa nähdä, niin nopeasti se meni. Monet lehdet uutisoivatkin Päivi-oluen ennätysmäisestä menekistä. Myös Ruokala-sivusto kirjoitti ”Päivi-olut räjäytti potin – tuoteviestintäpäällikkö ei muista vastaavanlaista ryntäystä”.

Ehdotuksia oli aivan hirveästi, Juhania, Mattia, Perkelettä, Jussia, Veikkoa, Kimmoa, Louhea, Väinämöistä, Spedeä… suosituimmaksi ilmoitettiin Aino (vissiin suunnittelija Aino Aallon ja yleisen suomalaisen nimen vuoksi), Tarja (yleinen suomalainen nimi, entinen presidentti, Tarja Turunen, jne…) ja Päivi. Koska skottipanimolla on tapana hieman piruilla kohdemaalle, oli Päivi ilmeisen selvä valinta Räsäsen alkoholipolitiikan vuoksi. Huomiona kuitenkin, Brewdog ei ole virallisesti perustellut valintaa Räsäsellä, mutta eiköhän nimivalintaan ole aika selvä syy. Ja onhan Päivi kohtalaisen eksoottinen ja haastava nimi ulkomaalaisille mm. nimessä olevan ääkkösen vuoksi.

Päivi itse on kommentoinut olutta seuraavasti:

Täytyy sanoa, että olen otettu, että olen tällaisessa seurassa kuin Venäjän Vladimir ja Norjan Mette-Marit. Siinä mielessä hauska juttu.

Minä en itse ole oluen kuluttaja, sinänsä tyrnin mausta pidän. En usko että omaan ostoskoriini tulee. Kun kyse on näin väkevästä tuotteesta, niin en toivo, että Suomi humaltuisi Päivistä.

En ole itse ollut kieltolakia esittämässä, mutta kyllähän alkoholin haitat ovat meillä aikamoiset ja ne ovat suhteessa alkoholin kulutukseen.

Toimisiko tuo minun nimeni jonkinlaisena varoitustarrana. Ei kannusteta nauttimaan Päivi-känniä.

— Iltalehti: Päivi Räsänen uutuusoluesta: Älkää ottako Päivi-kännejä

Suomessa tykätään teilata julkisuudessa tietyt henkilöt, milloin Räsäset, Keskiset, Tukiaiset, joten on aivan selvä että jos Räsästä pääsee vähän näpäyttämään olutta ostamalla ja juomalla niin kyllähän suomalaiset siihen mielellään ryhtyvät. Reittausblogin Harri kommentoi tapausta hienosti:

Varmaa on se, että olutharrastajat eivät yksinään Alkon hyllyjä tyhjentäneet, vaan joukossa on monia ensimmäistä kertaa hieman erikoisempaa maistavia – tämä on hienoa, vaikka DIPA nyt tuskin on se helpoin ”erikoisolut” ensimaisteluksi. Varmasti silti jollain rakkaus leimahti. […]

Oiva oppitunti markkinoinnista ja mielenkiintoinen katsaus suomalaisten ostokäyttäytymiseen – kuuden euron olutkin irtoaa kaupasta, kun hieman herätellään protestihenkeä poliitikkoa kohtaan.

Olen itse harrastanut oluiden maisteluita noin viitisen vuotta, mutta IPA (india pale ale) -oluita olen juonut vasta alle parisen vuotta. IPA on erittäin vaikeasti lähestyttävä olut jopa harrastajalle, koska se on maultaan melko poikkeava, hedelmäinen mutta ei enimmäkseen kuitenkaan makea vaan päinvastaisen katkera ja hapan.

Hyvässä IPAssa on usein sitruksisuutta, greippisyyttä, appelsiininkuorisuutta, purevuutta, havuisuutta ja ennen kaikkea katkeruutta. Muistan vielä ne ajat joitakin vuosia sitten kun Brewdogin Dead Pony Club aiheutti juodessa irvistelyä. Uskon, ettei Päivi toimi monelle ensimmäisenä erikoisoluena lainkaan, mutta hyvä että ihmiset uskaltavat kokeilla uutta.

 • Panimo

  BrewDog

  BrewDog

 • Tyyli

  Double IPA

  Double IPA

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Harry's Old English Pub

  Harry's Old English Pub

 • Vahvuus

  8.5%

 • Hinta

  9.9€

Tuoksu on ensialkuun tyypillisen Brewdogin IPAmainen, eli trooppisen hedelmäinen, sitruksinen ja mukavasti nenään pistävä. Tuoksusta en hirveästi osaa erottaa muuta. Maku on miellyttävä, raikas, double ipaksi ei liian tuhti. Hyvin lähellä skottipanimon muita IPA-olusia, jotka ovatkin tähän asti omalla kohdallani oikeastaan kaikki toimineet todella hyvin.

IMAG1249

Etiketti:

For our Finnish friends, we brewed this beer – an 8,2% double IPA balancing rich, sweet malts with our customary Nordic-grade hopload, then lifted by a tart whirl of sea buckthorn berries. Hello My Name is Päivi, Live life with katkero in your beer – not bitterness in your heart.

With flagrant disregard for the health of our eardrums, we switched on the sound system and cranked it right up in the brewery whilst mashing in.

Hello My Name is Päivi, I will slay your tastebuds with tart, sharp sea buckthorn. I’ll take a 7-string axe to your palate with a chariot of hardcore hops. I will ahunt your dreams with rich, toffee malt and impale your heart on a dagger of 6 row barley.

Finland, we salute you.

Ja toisella puolella panimon kuvaus omin sanoin:

Brewdog: Beer for Punks
At BrewDog we brew uncompromising, bold and irreverent beer, beer with a soul and a purpose.

Our approach has the same contempt of the mass beer market that the old-school punks had for pop-culture. BrewDog is a modern day rebellion against faceless corporate bureaucracy and the bland, soulless beer they industrially produce.

Ditch the mainstream and say hello to Brewdog.

Tässä on käytetty tyrnimarjaa. Tyrniä tavataan aika paljon Euraasiassa, mutta Suomeen Tyrni liittyy siten että täällä tyrniä on tavattu viliintyneenä yllättävän paljon ja tyrni on Satakunnan maakuntakukka. Tyrni on sellainen marja, jota en hirveästi ole maistanut, jos ollenkaan. Ei ainakaan tule mieleen. En tarkkaan tiedä miltä tyrni maistuu ja sen suhteen olen tässä nyt vähän jäävi. Jos tyrniä oluessa on, en sitä huomaisi. Veikkaan tässä oluessa se tuo katkeruuteen hieman lisäpotkua.

Maultaan Päivi on oikein maukas, helposti juotava, tasapainoinen vahva IPA. Pidän kyllä kovasti ja voisin juoda uudestaankin, jos hinta olisi vähän alhaisempi. Suomalaisella oluella täytyy olla näköjään suomalainen hintakin kohdallaan. Harvemmin kympin putelia tulee kuppilassa nautittua. Tämä oli kuitenkin juuri ja juuri rahan väärtti.

Maukas vahva IPA-olut.

Brewdogin Suomi-olut: Hello My Name is Päivi
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Olut muualla:

0 kommenttia

 1. Nøgne Ø Vic Secret - Huurteinen

  […] ei ole kovin suuri. Asetelmaa hieman häiritsee ehkä se, että mielessä kummittelee vielä edellä nautittu Brewdogin Hello my name is Päivi DIPA, joka on niin erilainen olut. Seuraavaksi valinnaksi olisi ollut fiksumpaa ottaa joku aivan eri […]

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *