Olen aina ollut skeptinen vahvojen vaaleiden oluiden suhteen, elleivät ne ole kypsytettyjä barley winejä tai jollain tavalla muuten maineikkaita tai kunnon panimolta. BrewDog on panimona paikkansa ansainnut, vaikka onkin kasvanut jo kohtuu isoksi pienpanimoiden mittakaavassa. BrewDog ei ole ainoastaan tunnettu ”punk”-asenteestaan tai hyvästä laadustaan, mutta myös äärimmäisen kokeellisista ja vahvoista oluistaan. Esimerkiksi Abstract-sarja on jotain niin käsittämätöntä, että siitä on vaikea puhua. Hullut tiedemiehet tekevät kemiallisia kokeita, joiden pohjalta syntyy 10-30 % keitoksia, joissa ei ole päätä eikä häntää. Ei voi kuin arvostaa asennetta – panimo ei kysele mitä voi tehdä ja mitä ei.

Toisin kuin virolainen Lehe Pluulikodan Übermensch, 20 % ”sessio IPA”, tässä oluessa on jotain odotettavaa. Olen maistanut BrewDogin silloin vahvimpaa olutta, Sink the Bismarckia, joka on 41 % vahvuinen ”IPA”. Viinihullun päiväkirjan arvio vuodelta 2013 antaa melko hyvän kuvan mistä oluessa on kyse.

 • Panimo

  BrewDog

  BrewDog

 • Tyyli

  Erikoisuus

  Erikoisuus

 • Pakkaus

  110

  110 ml

 • Ostopaikka

  BrewDog

  BrewDog

 • Vahvuus

  20%

 • Hinta

  7.30€

Moni voi olla sitä mieltä, että yli 10 tai 20 prosenttinen olut ei ole enää olutta, mutta rohkenen olla toista mieltä. Olen itsekin kyllä hieman varovainen yli 18 prosenttisten oluiden suhteen, sillä moni niistä on tehty provosointimielessä, eikä maku enää ole kovin tasapainoinen alkoholinkatkuisuutensa vuoksi.

En ole alan ekspertti, mutta käsittääkseni yli 15 prosenttiyksikköä vahvemmat oluethan tehdään yleensä jäädyttämistekniikalla, eli käymistuote jäädytetään, jonka jälkeen poistetaan jäätynyttä vettä, jolloin jäljelle jää enemmän alkoholia. Alkoholihan siis ei jäädy nollassa asteessa kuten vesi (jota suurin osa oluesta on). Puhutaan niinsanotusta jäätislaamisesta.

Hop Shot ei vaahtoa ollenkaan. Kaatuu olutsnifferiin helposti. Lämmitän ensin puolikkaan pullollisen. Kirkkaan värinen, kaunis. Tuoksussa on huikean paljon humalaa, nenä ei edes haista kaikkea. Terävää, käynyttä appelsiinia ja greippiä. Havua, mallasta ja karamellia myös tuoksussa.

Maultaan olut on terävän pistävä, kitkerän greippinen, välittömän lämmittävä. Maiston jälkeen jää pistelemään kieleen ja kitalakeen, alkoholisuus lämmittää pitkään. Kitkeryys on kutkuttavan maukasta, tanssii kitalaella. Sitruunankuorta, appelsiinimarmeladia, alkoholin poltetta. Ei hiilihappoja, olemus sherrymäinen. BrewDog on ilmoittanut oluessa olevan 200 IBUa. Monet väittävät että ihminen aistii maksimissaan 90 IBUa, joten kertoo jotain tästä oluesta. Humalat pelkästään potkivat kovasti.

Hurja keitos kaiken kaikkiaan, mutta kyllä tämä oluelta maistuu. Hitaasti ja rauhallisesti kun tunnin aikana siemailee, unohtaa hetkeksi maalliset murheet. Äärimmäinen, mutta mielestäni onnistunut olut.

Supervahva, lämmittävä humalapommi.

BrewDog Hop Shot 20%
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Olut muualla:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *