Saatat ensimmäisenä kysyä miten niin naisten tekemä, kun mitä väliä sukupuolella on? Näin minäkin kysyisin, mutta olutta markkinoidaan naisvoimalla, joten on se nyt otettava puheeksi. Tämä lähikauppani uutuus pisti silmään ensimmäisenä mielenkiintoisella etiketillään, mutta toisekseen myös feministisyyttä uhkuvalla taktiikallaan.

Oceanbryggeriet eli Ocean panimo on Ruotsalainen, tarkemmin Göteborglainen pienpanimo, joka on perustettu vuonna 2007. Panimo tuntuu olevan puhtaan paikallisen ruotsalainen, eikä siitä löydy oikein infoa edes englanniksi.

We Can Do It on niinsanottu Fem Ale Beer (female, tajusitkos?), eli eräänlaisen ruotsalaisen olueen liittyvän ”naisasialiikkeen” perustama olut. Mitä nyt ruotsia ymmärsin ja käänsin niin ryhmän idea on saada enemmän naispuoleisia oluen maailmaan, sillä tyypillisesti miehet ovat olleet niitä jotka juovat olutta kun taas naiset viihtyvät enemmän joidenkin makeampien juomien kuten siiderin tai lonkeron parissa. Ryhmän mukaan kaikki ovat tervetulleita, myös he jotka eivät yleisesti pidä oluen mausta, mutta ovat kiinnostuneita oppimaan oluesta ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Kuulostaa hyvältä. Jos jotain ruotsista ymmärtää, meininkiin voi tutustua ryhmän Facebook-sivulla.

Fem Ale Beerin Elin Carllson on järjestänyt aikoinaan lukuisia määriä olutmaistelutapahtumia tytöille Göteborgissa ja sai jossain vaiheessa Oceanilta ja Ölrepublikenin Felicia Nordstromilta kutsun osallistua erityisen spesiaaliin projektiin. Elin ja muut naiset suunnittelivat yhdessä oluen, jonka ei kuitenkaan ollut tarkoitus olla erityisemmin mikään tytöille suunnattu olut, mutta ennen kaikkea hyvä olut, joka on tyttöjen tekemä ja josta jokainen naispuoleinen oluenpanija ja harrastaja voisi olla ylpeä. We Can Do It oli syntynyt.

Minusta naisten ei tarvitsisi todistella mitään, elämmehän tasa-arvoisessa maailmassa. Mutta jos tätä olutta ei olisi näin markkinoitu, ehkä siitä en olisi samalla tavalla kiinnostunut. Mielenkiintoisimmat oluet ovat niitä, joiden taustalla on jokin tarina. Ja tämä on yksi niistä.

 • Panimo

  Ocean

  Ocean

 • Tyyli

  Pale Ale

  Pale Ale

 • Pakkaus

  500

  500 ml

 • Ostopaikka

  K-citymarket Jyväskylä Seppälä

  K-citymarket Jyväskylä Seppälä

 • Vahvuus

  4.6%

 • Hinta

  4.99€

Niin oluen kuin pullonkin ulkonäkö on tyylikäs. Etiketissä lukee pelkästään ruotsia, mikä vahvistaa oluen paikallisuutta. Ainesosien lisäksi pikkupräntillä (hyvä että saa selvää kun on oikeasti muutaman millikoon tekstiä) seuraavaa:

I många fall kommer kvinnor i skymundan på den svenska ölscenen som till ytan verkar domineras av skäggväxta män. Kort och gott så finns det många aktiva kvinnliga ölentusiaster.

Denna välhumlade pale ale har skapats tillsammans med FemAle och ett antal passionerande kvinnliga öläskare. Kan anvnjutas av oss alla, kvinna likaså man, som en hylilning till alla kvinnor på den svenska ölscenen.

Väl Smakat Önskar Felicia, Elin, Evelina, Rebecka, Sara, Kajsa, Therese, Emma, Ulla, Louise, Camilla, Meri samt Bryggare Bing & Co.

2015-05-30 13.56.47

Ensimmäisiä kertoja näen pullossa hashtagin, #wecandoitocean. Täytyypä käyttää tätä arviota jakaessa.

Tuoksuu vieno maltaisuus ja kukkaisuus. En tämäntyyppisissä aleissa saa paljon tuoksusta irti, humalamössö sotkee hajuaistini, vaikka tässä ei edes paljon humalat tuoksu. Tässä on käytetty maltaissa ja humaloissa Maris otteria, Amberia, Galaxya ja Cascadea, joista Cascade on itselle tutuin. Lisäksi seassa on vehnää. Melkoisen spesiaali keitos siis. Hieman hämää, että onko tämä muka Amerikkalainen Pale Ale, kun Cascade ja Galaxy eivät tunnu tulevan tuoksussa esiin ollenkaan.

Maultaan We Can Do It on yllättäen äärimmäisen kiprakka ja katkeroinen. Tämä olut puree! jää kitalakeen kutkuttamaan, ehkä jopa liikaakin. Harvemmin tulee markettioluissa yhtä kirpeää vastaan. Vehnäisyyttäkin löytyy. Kermatoffeisen pihkainen pistävyys hyökkää täysillä päälle ja maku on erittäin pitkä. Tämä ei ole sellainen sitruunaisen kirpeä ollenkaan, vaikka greippiä ehkä aavistus löytyykin, vaan enemmänkin pihkainen ja perinteisempi maultaan, mikä tuo paljon enemmän enkkutyyppisen oluen mieleen APAn sijaan.

2015-05-30 13.57.43

Pistävyys ja kirpeys ei ole tässä oluessa niin miellyttävä puolen lasillisen jälkeen, vaan rupeaa enemmänkin tökkimään. Tässä ei ole sitä miellyttävää jälkimakua, vaan sellainen enkkualemainen, pihkainen ja nielaistaessa vähän ärsyttävä. Hyvin kirpeä ja pojot siitä, mutta liika on liikaa. Juotava olut kumminkin.

Ei tosiaan mikään tyttöolut muuten, eli ensimmäistä kertaa olutta kokeilevalle en lähtisi tätä ensimmäisten joukossa suosittelemaan.

Hyvä, haastava olut!

Naisten tekemä olut: Ocean We Can Do It
Rated 3/5 based on 568 reviews
3 Star Rating

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *