Malmgårdin Panimo sulautui Saimaan Juomatehtaan kanssa keväällä ja sain panimolta isohkon näytepaketin kotiin. Etiketit ja kaikki meni uusiksi, lue tästä arvio Saimaan vastaavista. Olen hiljalleen maistellut uusia makuja pois ja tässä on maistelujen pitkällinen tulos. Olen tykännyt tämän kartanopanimon oluista jo pidempään, vaikka vaihtelua laadun välillä onkin esiintynyt.

Disclaimer: arviot ovat kirjoitettu huhtikuu-elokuu välillä ja jutun julkaisu vähän viivästyi kiireestä johtuen, sekä mm. Explosive Barissa vaikuttamisesta. Siitä pahoitteluni Huurteisen lukijoille.

Malmgård Hoppy oat ale 5,5%

Tuoksu karamellisen maltainen, pähkinäinen. Blogistipiireissä puhutaan ”Saimaa-efektistä”, eli bulkkimaisesta märän tiskirätin aromista ja sitähän tästäkin löytyy niin tuoksusta kuin maustakin.

Maussa on karamellimallasta, pähkinäisyyttä, etäisesti ESBin suuntaan kumartelevaa katkeruutta ja mallaspohjaa. Brittityylinen ale, joka on ”ihan OK” lievästä pahvisuudestaan huolimatta. Odotin silti parempaa.

Idaho wheat IPA 5,5%

Sitruksisuutta tuoksussa. Hyvin vaimea tuoksu, josta ei hirveästi saa irti. Mausta löytyy vihanneksisuutta, vähän kuin tuoretta pottua, hedelmäisyyttä sen alta, mutta niukasti. Alkoholin katkuinen, sitruksinen, ehkä vehnäinen. Pistävä. Hämmentävä laadultaan tällä kertaa.

Tästä oluesta on oltu kahta vastakkaista mieltä, Reittausblogin Harri on tykännyt kun taas Arde on inhonnut. Itse kallistun jälkimmäiseen kastiin, ei oikein uppoa.

X-Porter 7,0%

Tuoksusta löytyy yksioikoista paahdetta. Mausta löytyy tummaa mallasta, kahvisuutta, paahtomallasta, leipäisyyttä, vaniljaisuutta. Vuoden 2018 X-Porter on voimissaan.

Emmer Tripel 5,5%

Tämä on ollut vakiovalintani Sohwissa. Olut on tymäkkä, belgialaistyylinen tripel. Kypsää hedelmää, belgehiivaa. Edelleen kelpo vahva ale.

Emmer Pale Ale 5,0 %

Raikkaasti humaloidun sitruksinen, helposti juotava, maltaisen pehmeä pale ale. Lempeä, hyvä suutuntuma. Ehkä paras tästä kevään erästä. Joisin tätä jopa mieluummin kuin Emmer IPAa, ainakin tästä erästä. Sopii myös loistavasti liharuokien, kuten itse tehdyn hotdogin kanssa:

Arctic Circle Ale 7,3%

Paahteinen, katajaa, ruisleipää, mallasta, mutta ikävästi tiskiainetta tässäkin sivumaussa, ei mahda mitään. Toisella maistokerralla karamellimallas pääsi paremmin oikeuksiinsa, mutta ”karamaltaisuutta” on myös kritisoitu Malmgårdin olusissa. Ihan kelpo ale, mutta tällä kertaa jäi vajaaksi.

Loppusanat

Malmgårdilla on ollut vaihtelua laadussa, mutta kokonaisuutena kartanopanimo tekee vallan mainioita tuotteita. Olutarvio-osastoni täällä Huurteisen puolella on loppuvuotta kohden hiljentynyt, mutta arvioitani voi silti seurata tasaiseen tahtiin Untappdin ja Pommin puolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *