Jyväskylän olutskenessä tulee vastaan toinen toistaan taitavampia kotiolutpanimoita. Tällä kertaa minulla on ilo ja kunnia arvioida Hovi Brewingin kolme tummaa olutta. En tiedä panimosta oikeastaan mitään, joten jääköön sen mysteeri elämään. Osa kotiolutpanimoista tuntuu jopa pitävän tietynlaisesta undergroundiudesta, tai sitten maailmanluokan olusista halutaan pitää vain visusti tieto itsellään. Itsekin pari olutta tehneenä voin kertoa, että eipä niitä hirveästi muille jaettavaksi jää.

Panimosta kuulin ensimmäisen kerran olutpiirin kaveriltani Creftbeergirliltä, joka myös Taruna tunnetaan. Sain kassillisen tummia oluita, joka oli posiitiivinen yllätys – minä kun stout/porter-tyylilajia satun rakastamaan eniten kaikista oluttyyleistä. Nämä oluet tuli nautittua pitkin kevättä, joten tässä satunnaisia hajatelmia oluiden makumaailmoista ja fiiliksistä.

Hovi Brewing Full House Imperial Stout

Imperial stout, jossa on käytetty kaakaonibsejä, sumatralaista kahvia, vaniljaa ja Kentucky-viskitynnyrin lastuja. 10% imperial stout on ”kotioloissa” ihailtava suoritus. Tietysti minulla ei ole tietoa, josko olut olisi saanut potkua kiertolaistyyliin jonkun panimon tiloissa. Pikimusta olut. Vaahtoaa runsaasti, mutta ei liikaa. Vaniljaisen pehmeä, maltainen, jykevän juhlava. kaakaota ja erinäistä viskilastua tulee kosolti maussa.

Juhlallinen, jälkiruokamainen, suklaisen paahteinen olut. Hyvät maltaat. Maukas, todella maukas, jälkkärityyppinen, takan äärellä toimiva, pitkään suussa soljuva pehmeä imperial stout. Tämän tyyppisistä oluista minä pidän. Heittämällä paras kotiolut mitä olen koskaan maistanut viiden vuoden sisään.

Hovi Brewing Cocoa Kicks

Cocoa Kicks on amerikkalaistyylinen stout, joka on pantu kaakaonibsien, brasilialaisen kahvin ja vaniljapapujen kanssa.

Hyvä vaahto. Tuoksuu erittäin paahteiselta. Maussa kylmäkahvia, täyteläistä ja tuorepaahdettua kahvipapua, vaniljaisuutta ja siirappia. Loistava suutuntuma, joka jättää jälkeensä täyteläisen, paahteisen kahvin maun kitalakeen. Pidän tästäkin.

Hovi Brewing HoHo Jambo

Joulustoutti, mausterepertuaarissa mukana brasilialaista kahvia, kaakaonibsejä, kanelia ja vaniljaa.

Vaahtoaa runsaasti. Tuoksu vaisumpi muihin verrattuna, mutta paahteisuutta ja kanelia havaittavissa. Maultaan olut on kuin Cocoa Kicks, mutta hentoisella kanelimausteisuudella höystettynä. Suutuntuma on sopiva, hieman jopa kevyempi. Mallasrunko tukee kuitenkin riittävästi kokonaisuutta.

Loppusanat

Jos missään ikinä törmäät Hovin oluisiin, tässä on laadukas tekijä ja panimo. ”Koti”- sanan voi jättää ainakin sen vähättelevässä merkityksessä suosiolla pois sanakombinaatiosta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *