Viime viikonloppuna sain out-of-the-blue viestin Bönthöö Bönthöö -julkaisun Teemulta. Häpeäkseni täytyy myöntää, että ohisektoriin on valunut tämä lahtelainen olutblogi, enkä edes ollut oivaltanut, että jätkät painaa printtilehteäkin. Bönthör halusi tehdä juttua Jyväskylän olutskenestä ja minullehan se passasi, vaikka kiireinen yrittäjän maanantaipäivä olikin.

Viideltä Harrysiin. Maanantaina. Hieman syntiseltä tuntuu tänä päivänä istahtaa oluelle, mutta toisaalta paikka on hiljainen, saa istua ja nauttia rauhassa. Kysyn tiskiltä onko hanassa olevassa Thornbridgen Pujassa miten vahva jasmiinin maku. Antavat pienen alle desin maistiaisen ja totean, että jasmiini maistuu liikaa. Olen niitä harvoja, jotka eivät tykkää BrewDogin Tokyosta juuri tuon jasmiinin takia. En tiedä mikä siinä kukassa mättää, mutta jostain syystä se ei minulle oluessa toimi. Valitsen Belhavenin Twisted Mango IPAn, koska rakastan mangoa. Belhavenia ei ole muuten tullut maistettua aikoihin, jotenkin tuntuu liian geneeriseltä panimolta. Raikas mangoinen IPA, jossa ei mitään valittamista. Bönthör kertoo, että olut on heiltä aivan uusi. Hyvä valinta siis.

Istahdamme alas ja on yllättäen mukavaa avata paikallisena, paljaisjalkaisena jyväskyläläisenä olutskeneä kirjoittajakollegalle. Puheenaiheet vilisivät metallimusiikista tatuointeihin ja homma tuntui yllättävän luonnolliselta. Kävi ilmi, että tällä semituntemattomalla lahtelaisella oli kuin olikin yllättävän paljon mätsääviä mielenkiinnonkohteita.

Kerron, että Jyväskylän olutkulttuuri on kasvanut viime vuosien varrella huomattavasti. Panimo Hiisin jälkeen Jyväskylän pöhinä on ollut hienoa todistettavaa. Nykyään jopa tavallinen tallaaja saattaa kysyä ravintolassa jotain uutta. Puheeksi tulee myös Jyväskylän ravintolat – minun mielestä täällä on liian vähän tarjontaa. Lahtelainen on pöyristynyt. En ole koskaan käynyt Lahdessa, mutta en minä sitä miksikään takapajulaksi ajatellut.

Toisen oluen, Oulun Maistilan Mormuska Saisonin kanssa ei tarvinnut epäröidä, sillä pidän navettaisesta brettahiivasta ja tässä saisonissa sitä maistui kosolti.

Kolme parasta metalliorkesteria, siihen en osannut vastata. Kuuntelen Yli 8000 artistia ja olen tehnyt metallimusiikkitoimittajan hommia, joten kysymys oli mahdoton (myöhemmässä keskustelussa pintaan nousi kuitenkin mm. Oranssi Pazuzu). Sen sijaan, Jyväskylän top-olutpaikat kysymykseen oli helppo vastata. Olutharrastajalle täällä on Bar Explosive (sivut explosivebar.com uudistuvat ihan kohta!), Vihreä Haltiatar ja Harry’s.

Minun on tarkoitus ollut kirjoittaa Jyväskylän olutpaikoista jo aiemminkin, mutta tässähän ne nyt tuli. Nämä top 3 paikkaahan ovat täysin erilaisia. Tässäpä paikkojen pikaiset esittelyt, ei missään tärkeysjärjestyksessä:

Bar Explosive – ”Pommi”

Jyväskylän Pommi on kenties paikallisista tunnetuimpia paikkoja, mutta vähän väärässä mielessä, jos ajatellaan olutkulttuuria. Paikkaan on rantautuneet hyvät oluet vasta viime vuosien aikana ja menneisyyden taakkaa on ollut vaikea karistaa pois.

Vuonna 2017 Bar Explosive on olutharrastajalle kuitenkin varteenotettava vaihtoehto, sillä paikasta löytyy oluita makuun jos toiseenkin. Viikottain vaihtuvat tuotteet menevät nopeasti ja aina löytyy jotain uutta. Paikkaa voi suositella paatuneemmallekin harrastajalle. Pommissa järjestettiin myös tietääkseni ensimmäinen jyväskyläläinen olutbattle (lue koko juttu).

Bar Explosivesta löytyy alakerta, jonne todellakin pääsee piiloon jopa pe-la iltana kun kaikki muut paikat ovat täynnä. Ei ole mitään parempaa kuin istua rauhassa nauttien hyvää kellarikypsytettyä olutta, Pommissa. Jyväskylän 2010-luvun ”salakapakka”. Suosittelen lämpimästi.

Harry’s (tai Old English Pub, mutta ei kukaan paikkaa siksi sano)

Puhekielessä härrys on Jyväskylän ydinkeskustassa sijaitseva ”aito englantilainen pubi”. Paikasta löytyy perusolutta, mutta pääpaino on vaihtuvissa hanoissa. Ja hanat tosiaan vaihtuu! Pullotavaraakin löytyy kosolti, olen nimittäin paikassa maistanut parhaimpia Nøgnen, BrewDogin ja Lervigin valikoimasta. Paikasta löytyy yleensä Hiisin uusimmat ja viime aikoina näkynyt Oulun Maistilaakin. Baarimikkona oluet laskee muunmuassa maanmainio oluen sekatyöläisenä tunnettu Hermanni!

Mene Harrysiin kaikkina muina iltoina paitsi pe- ja la- myöhäisiltoina. Silloin paikka on kaaos, täynnä keski-ikäisiä pukumiehiä ja -naisia.

Vihreä Haltiatar

”Vihreä” on Jyväskylän olutharrastajien keskuudessa kenties maineikkain ja samalla eniten kulttistatuksen ansainnut mesta. Tuo hämärä ja rosoinen kadunvarressa sijaitseva pubi ei näy ulospäin mitenkään. Eikä ole välttämättä tarkoituskaan. Monesti unohtuu, että paikka on maanantaisin kiinni.

Paikan pari jäärää pitäjää ovat alallaan vihkiytyneitä ja tietävät mitä pitävät valikoimassaan. Olutkulttuuriseuran Sampo tulee joskus harrastajana vastaan Vihreän tiskin toisella puolella. Yleensä Vihreästä löytyy lähinnä uniikimpaa kamaa, perusoluen kittajaat saavat tyytyä Pilsner Urquelliin, joka on eittämättä maailman parhaita pilsnereitä.

Matka jatkuu Teerenpeliin

Parin Harrysissa nautitun oluen jälkeen käymme pikaisesti katsastamassa Teerenpelin. Jyväskylään Teerenpeli avasi huhtikuun alussa, Kauppakatu 32:een, edellisen cocktailbaari Shakerin tilalle. Tullessamme paikalle maanantaina hieman ennen seitsemää, paikalla ei ole kovin montaa ihmistä. En ollut edes oivaltanut, että Teerenpeli osti Shakerin liiketoiminnan, joten samat tutut Shakerin tyypit työskentelevät nykyään Teerenpelissä. Ravintolapäällikkö Tomi Hiltunen kertoi, että homma on lähtenyt hyvin käyntiin, jopa uusia ihmisiä pitänyt palkata.

Teerenpelissä ainoita ongelmia ”olutharrastajalle” ovat vähäinen vaihtuvuus. Jos Teerenpelin oluet sekä Hiisin oluet ovat tuttuja, Jyväskylän Teerenpeli ei hirveästi tarjoa uutta. Minulle ainoastaan uusia tuttavuuksia oli Savanni Savu hedelmäolut, joka oli erittäin onnistunut passionhedelmällä maustettu pintahiivaolut. Silti, paikka on viihtyisä, ja ravintolapäällikkö Tomi vetoaakin paikan viihtyyvyyteen. Sitä ei kiistämään, sillä paikkahan on viihtyisä ja henkilökunta mukavaa.

Loppusanat

Jyväskylän olutskene elää tällä hetkellä parhaita hetkiä. Hiisi on kylän ainoa panimo ja olutravintoloita löytyy kourallinen. Tuttujen olutravintoloiden lisäksi erikoisempia oluita voi löytää Mustasta Kynnyksestä, Vakiopaineesta, Red Neckistä ja jopa Sohwista.

Bönthöö Bönthöössä lopullista juttua meikäläisen jorinoiden pohjalta, sekä ehkä muutakin Jyväskylästä. Ja muistakaa lukea Lahtikko Zineä! Juttua tulossa Jyväskylän olutskenestä!

0 kommenttia

 1. Ölmönger

  Phähähä, Rolle,

  käsittämättömän valtavat kiitokset siitä, että osallistuit Jyväskylän olutskenen osalta Bönthöön ammattimaisen kowaan juttusarjaan. Jos Lahen kingi edes lukee maakuntien blogeja, niin Porin osalta kandee olla yhteyksissä Humalablogiin (reittauspainotteinen konservatiivinen virkamiesnäkemys) tai Korkinavaaja-kollektiiviin (freesiä, elämästä nauttivaa meininkiä). Ölmönger on yhtä kuollut kuin blogista voi päätellä – don’t mention it.

  Vastaa
  1. Teemu

   Oi! Kyllähän minä luen. Pori on listalla, sieltä on jopa muutama kutsu tullu, ja sinne mennään, jos/kun taloushommat osuu kohilleen. T: white trash elämäm koululainen. P.s. Ölmönger saa itse kieltäytyä, kun otan yhteyttä. Eternal hailz!

   Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *