Minuun otti keväällä yhteyttä jyväskyläläinen kotiolutharrastaja, joka oli kiinnostunut kuulemaan mielipiteeni hänen oluisiinsa. Ei aikaakaan kun minulla oli kaverin viisi olutta jemmassa. Kalleksi esittäytynyt Hoptimisti on tehnyt oluita jo jonkin aikaa Mustalammen kupeessa. Olen maistellut miehen oluita pitkin kevättä ja hieman kesääkin ja tässä vihdoin koostetusti jokaisesta viidestä oluesta mielipiteeni.

Hoptimisti toimitti oluita myös jyväskyläläiselle bloggarikollegalleni, joten arvioita näkee myös Olutkellarissa.

Hoptimisti Raspberry Wheat Ale 5% (Fruit Beer)

Hoptimistin Raspberry Wheat Ale on tyylilajiltaan hedelmäolut, jossa maltaina on käytetty vehnää, pale alea, cara-pilssiä, hunajamallasta ja kaurahiutaleita. Humalalajikkeena toimii Hull Melon, hiivana taas US-05. Käymisastiaan on laitettu vadelmaa.

Tekijän kommentit:

#2 vadelmaoluttani. Ensimmäinen oli Simcoella, korkeammalla IBUilla, mielestäni tämä toimii jo paremmin. Edellisessä erässä tosin sain vadelman maun pysymään mukana vahvempana, tässä se jää vahvemmin aromipuolelle. Kaikesta huolimatta äärimmäisen kelpoisa juoma kesäterassille. Vahvat hiilihapot tekevät tästä mukavan kirpakan (toivottavasti hapot pääsivät pulloon asti)”

IBUja löytyy 17, eli kevyesti, kuten fruit beerissä pitääkin. EBC 9. Tuoksupuolella on raikasta vadelmaa, jota täydentää tukevat maltaat, kauraisuus ja vehnäisyys. Vadelmaisuus tulee sopivasti, ei liian tujakasti, eikä liian vaisusti. Jää kummittelemaan suuhun vielä maiston jälkeen, joka on hyvä merkki. Ei jää missään nimessä maku liian lyhyeksi.

Runko on kevyt, mutta aivan riittävän kannatteleva. Helppoa juotavaa ja ”fruit beeriksi” sopivan raikas. Pidän kaura-vehnä-mallasrungosta, josta löytyy hyvin makua. Oikein onnistunut kesäjuoma. Pisteitä en tänne blogin puolelle kotioluista anna, mutta jos antaisin, tämä olisi hyvinkin kolmepuolikkaan arvoinen.

Hoptimisti Red Ale 4,9% (American Amber Ale)

Tuoksultaan tymäkkä, karamellimaltainen, pähkinäinen, viljaisan maltainen. Mallaspohjana Pale Ale, Red Ale, Pilsner, Crystal 100 ja vehnä. Humalapuolella Chinook, Mandarina Bavaria ja Cascadae. Hiivana US-05. IBUja 25, EBC 21.

Tekijän kommentit:

”jämäolut” Tähän meni niin vanhoja maltaita pussinpohjalta kuin humaliakin. Paksu, runsas, ei ihan omien mieltymysten mukainen mutta kuitenkin tyylissään kelpoinen tuotos. Ehkä kymmenkunta IBUa lisää olisi tehnyt tästä paremman ja tasapainoisemman. Nyt mallas vähän jyrää makeudellaan.

Maultaan olut on runsaan makea, syväluotaavan maltainen, marjaisan kuiva, hieman katkera. Tasapaino hieman hakusessa, keikahtaa makeuden kautta katkeron puolelle. Hieman liian tuhti mallaspohja tekee tästä hieman tukalan ryystää. Tyylilajiltaan myös allekirjoittaneelle hankalimmasta päästä. Ihan jepa, tyylilajilleen uskollinen. Varmasti pientä viilattavaa löytyy.

Hoptimisti Chinook Ale 5,6% (IPA)

Tekijän kommentit:

Tämäkin sarjassamme jämäolut. Roppakaupalla vuoden 2015 Chinook satoa piti hukata tähän kaapin pohjalta lojumasta uusien alta. Kuitenkin, Chinkook ei koskaan ole ollut omaan makuun, eikä tälläkään kertaa. Reilusta kuivahumaloinnista huolimatta tuoksu ja maku jäi vajaaksi/katosi nopeasti. Päädyin sitten lisäämään kuivahumaloinnin jälkeen vielä vähän Nelson Sauvin humalauutetta* laajentamaan aromimaailmaa, joka ilman muuta auttoikin.

Ihan OK IPA matalahkoilla IBUilla, ei sen enempää.

Vaalea samean läpinäkyvä, kellertävä olut, joka vaahtoaa runsaasti. Tuoksussa chinookia, raikasta sitruunaa. Mausta löytyy näitä kahta kitkerää humalaa, jotka kieltämättä ovat vähän ”vajaat” makumaailmaltaan.

Kevyt IPA, josta löytyy kuitenkin sen verran katkeroa takapotkusta, että tätä nauttii ihan mielellään. IBUja 40, EBCt 13. Maltaissa on pale ale, crystal 100 ja lisäksi kaurahiutaleita. Kyllä tässä hentoa kauramaisuuttakin löytyy, tukee hyvin kokonaisuutta. Chinook ja Nelson Sauvin ovat oikein hyvä kombo. Ei hassumpi jämäolueksi. Tsekkaa myös J-P:n arvio.

Hoptimisti EXP ”Pilsner” 5,1% (Blonde Ale)

Tekijän kommentit:

”Pilsner”. Tämän siis piti olla lager, mutta pönttöön eksyi vahingossa US-05, W-34/70 sijaan… käytetty siis alena, mutta lämpötilahaitarin alapäässä. Humalana kokeellinen slovenialainen 105/220 humala, jossa pitäisi löytyä mm. ananaksen aromia. Mielestäni kuitenkin on siellä ihan perusjalohumalien maailmassa, ei huonolla tapaa. Mausteinen, hieman karkean makuinen.

Kiirehdin tämän kanssa hieman ja aika varmasti tasottaisi kun vähän ”lageroisi”. Kuitenkin ihan miellyttävä juoma ja positiivinen kokemus humalasta. Tuskin silti valitsisin Saazin sijaan, jos pilsneriä lähtisin taas tekemään.

Kirkas, keltainen, vaalea olut. Karkea tosiaan, oikein tuhti maku kun miettii juoman nykysessioalkoholipitoisuutta. Tukevarunkoinen, slovenialainen 105/220 sopii tähän oikein hyvin. Voimaisuutta, ehkä sitä luvattua ananaisuutta jossain taustalla.

Tämä on sen verran onnistunut pilsneri, että kelpaisi kenelle tahansa, myös heille jotka eivät ”erikoisolutta” juo tai harrasta. Oikein toimiva pils kaikessa yksinkertaisuudessaan. Karkeus ei tule esiin minun mielestäni liian pistävänä.

Hoptimisti Orange Lager 5,3 % (Fruit Beer)

Tekijän kommentit:

Meni puihin. Olussa sitrushedelmät tuoksivat käymispöntöstä vahvana ja sämpletkin antoivat odottaa paljon. Käymisen loppuun hedelmän aromit muuttuivat kuitenkin ”kypsiksi” kuten näissä aina vaarana on. Kuoren mukana taisi mennä pönttöön liikaa valkeaa osaa appelsiineista ja mandarineista, josta seurauksena epämiellyttävä karvas maku ja katkeruus vaikka IBUt matalat. Jatkossa less is more – tyylillä tällaiset kikkailut…

Aromikkuutta ja makua oluessa on kyllä, mutta ei ehkä ihan sellaista kuin pitäisi olla.

Tämä meni tekijän mielestä pieleen. Maistoin oluen sen oltua jo pari kuukautta pullossa, enkä ihan yhtä tiukka olisi. Tuoksussa on rentoa appelsiinisuutta, hedelmäisyyttä. Maussa maistuu ”vaniljaisen” kautta taittaen mandariini ja veriappelsiini.

Puhdas appelsiini on hävinnyt mausta kokonaan, josko sitä koskaan olikaan. Karvasta makua tässä ei ole liikaa. Olut on aivan riittävän tasapainoisen hiilihappoinen ja hedelmäinen. Tämä ei aiheuta irvistyksiä, joten ei missään nimessä epäonnistunut olut. Kuumana kesäpäivänä oikein maukas, en huonoksi haukkuisi.

Loppusanat

Tällä viiden pullon kavalkadilla sanoisin Hoptimistissa olevan ainesta vaikka panimon perustamiseen! Hoptimisti -niminen kotipanimo löytyy muuten myös Kroatiasta tismalleen samalla nimellä (Untappdin mukaan), mutta eihän suomalaiselle mikään vedä vertoja.

Oluet ovat riittävän kokeellisia ja osa niistä yltää jopa kaupalliseen laatuun. Erittäin lupaavaa! Seuraavaa satsia odotellessa…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *