Vaikka portterin ja stoutin välillä on yhtä vähän eroja kuin lagerin ja pilsnerin välillä porttereita harvemmin maitokaupassa on tullut vastaan, stoutteja taas hieman enemmän. Tyylilajin nimet taitavatkin olla usein lähinnä alueellisia ja ero näiden kahden välillä on erittäin häilyvä. Stoutit mielletään isommiksi ja paahteisemmaksi, joten käy tavallaan järkeen että portteria löytyisi maitokaupasta. Silti vastaan on tullut enemmän maitokauppastoutteja.

Oli miten oli, tällä kertaa maistelussa on Thwaitesin Tavern Porter, joka on 4,7 prosentin vahvuinen brittiportteri. Tämäntyyppinen tumma olut on lempilajini ja niitä onkin tullut nautittua kaikista olutlajeista varmasti eniten, arvioltani jopa sata erilaista, sillä stoutteja maistelin jo ennen Untappd-aikaa.

Toisinaan porter/stout-linjan oluset jäävät ruokakaupasta ostettuna kuitenkin turhan laimeiksi, sillä portterit ja stoutit ovat parhaimmillaan yli 6-prosenttisina. Silti tämä Thwaites Tavern Porter saa kunnian olla ensimmäinen Huurteisessa nähty lempityylilajini edustaja.

2014-05-14 20.42.05

Thwaites Brewery on pitkän linjan brittipanimo Lancashiren Blackburnista, Englannista. Panimon perusti Daniel Thwaites vuonna 1807 ja panimo on toiminut samalla paikalla perustamisesta lähtien. Danielilla oli paljon lapsia ja panimo on pyörinyt Thwaitesien omistuksissa siitä lähtien. Bisnesvetoisuutta on ollut mukana alusta asti ja Thwaites on ostanut osaksi itseään panmoista mm. Snig Brook Breweryn ja Mitchell Breweryn sekä useita yrityksiä ja pubeja. Danielin poika, nuorempi Daniel Jr. ei ollut pelkästään panimomestari vaan myös poliitikko ja pystyi osaltaan varmasti vaikuttamaan lakeihin panimotoiminnan hyväksi.

Ostopaikka

Mestarin Herkku, Jyväskylä

Hinta

4,30 €

Pakkaus

0,5l ruskea pullo.

Panimo

Thwaites Brewery. Blackburn, Englanti.

Oluttyyli

Porter

Alkoholipitoisuus

4,7 %

Heti jo pullon avatessa tuoksahtaa mukavan paahteinen, mokkainen, kahvinen ja hieman suklainen aromi. Tuoksuu kokonaisvaltaisesti juuri sellaiselta kuin hyvän portterin kuuluukin. Maitokauppaolueksi yllättävän vahva ja täyteläinen tuoksu, olen hieman yllättynyt. Tuoksussa myös hivenen miellyttävää vaniljaisuutta tai kermaisuutta ja tietynlaista raikkautta. Väri on tyypillisen pikimusta. Ruskehtavan vaaleaa vaahtoa kertyy pinnalle pieni, mukavan kuohkea kerros.

2014-05-14 20.43.21

Maku on oluessa runsas, paahteisen kahvinen, jälkimaku mukavan kirpeä, mutta ei purevaksi asti. Toistelen nyt taas, mutta kun tämä on erittäin yllättävä ja miellyttävä tapaus ruokakauppaolueksi. Tarkemmassa maistelussa havaittavissa ripaus savuisuutta, lakritsisuutta, salmiakkimaisuutta, voisuutta, kotoisaa pehmeyttä. Voisuus jälkikäteen hieman yllättää myös, mutta itse pidän pienestä kermaisuuden ja voin tunnusta, mukavaa vaihtelua peruspaahteisuuden makuun.

Etiketti osuu naulan kantaan.

Etiketti osuu naulan kantaan.

Introducing Thwaites Tavern Porter, surprisingly refreshing for a full-flavoured, dark porter with subtle notes of smokiness and liquorice.

Erittäin miellyttävä maitokauppaportteri.

Thwaites Tavern Porter
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *