Jostain kumman syystä nörtit ja digimaailma pyörii enemmän pienpanimo-oluen ympärillä kuin mikään muu porukka yrityskulttuurissa – tai siltä ainakin minusta tuntuu. Mutta ei se ole toisaalta mikään ihme, sillä digihommat parhaimmillaan sisältävät valtavirrasta poikkeavaa jengiä.

Tällä kertaa sain postitse tuossa reilu kuukausi sitten Solitan Maku Brewingillä teettämän Intohimo-oluen, joka on kirjaimellisesti brewed with passion, eli sisältää intohimon lisäksi passiohedelmää. Solitan markkinointimatsku ja tekemisen rentous on miellyttänyt kautta aikojen ja kylläpä tämä muistaminen piristi. Vaikka voi kyllä ollakin, että epäsuorasti olen tökkinyt Solitan pilvipalveluspesialistia Iiroa Twitterissä joskus oluen tiimoilta.

Oluesta löytyy jopa 3D-mallinnos osoitteesta dev.makarainen.org/intohimo, etikettikisan voittaja Pyry Mäkäräisen teos.

Solitahan on ”vähän kaikkea” digitalisuuteen liittyvää tarjoava pitkän linjan IT-asiantuntijayritys. Vuodesta 1996 toiminut kotipaikaltaan tamperelainen firma on kasvanut upeasti, mutta silti säilyttänyt mukavan rennon otteen. Wikipediasta löytyy briiffiä yrityksen avainasioista. Yritys, joka saavuttanut hyvän aseman Suomen digiskenessä ja täyttää tänä vuonna 20 vuotta, jota tällä olueella muunmuassa juhlistetaan. Onnea Solitalle ja solitalaisille, iso peukku!

Oluen koko tarina löytyy Solitan blogista. Oluen suunnitteluun on nähty upeasti vaivaa – kaikki on mietitty tarkkaan solitalaisten kesken jo pelkästään makuideasta lähtien. Olut on kilpailutettu ja kisan voitti Maku Brewing, parinkymmenen litran testierää on ennen varsinaista panoa koemaisteltu koko porukalla ja lisäksi talon sisällä on järjestetty kilpailu panimon etiketistä. Etiketti ja oluen yleisulkonäkö onkin vallan brilliantti. Sivuhuomiona muuten, Tuopillinen -blogin Jouni on Solitalla töissä ja oli yksi nörttilauman sankareista, jotka kävivät maistamassa tätä 20 litran testierää, kannattaa myös lukea Jounin insaighti oluesta ja painmosta.

Maku Brewing on tuusulalainen vuonna 2014 perustettu pienpanimo, jonka oluet ovat olleet järjestään varsin mainioita. Panimo on tehnyt enimmäkseen vaaleita oluita, mutta sittemmin heiltä on tullut myös tummaa. Tumman oluen ystävänä ainakin aikaisempina vuosina panimon oluet jäivät omalta osaltani hieman paitsioon. Silti panimon Amber on todennäköisesti paras amber mitä olen koskaan maistanut, eikä panimon IPAtkaan ole koskaan pettäneet. IPAan panimo onkin varma valinta. Maku Brewingiin kannattaa tutustua vierailemalla heidän kotisivuillaan.

Humalina oluessa on käytetty tuttua Citraa, mutta myös vähän harvemmin vastaan tullutta Jarrylota ja Nuggetia. Kun avasin tölkin, pasahti tölkin päälle valtava vaahtokruunu. Olut vaahtoaa niin paljon, ettei vaahtoamisesta meinannut tulla loppua. Tämä on ollut kuukauden jääkaapissa, mutta yleensä tölkistä ei näin paljon vaahtoa. Liekö jälkikäymissokeri, aika, tölkki vai mikä, mutta tovin joutui odottelemaan vaahdon laskeutumista.

Tuoksussa kevyttä sitruksisuutta, humalaa, passionhedelmää. Hyvin hentoinen tuoksu. Maussa vaaleaa mallasta, sitruksisuutta, passionhedelmää, raikasta humalaa, hieman saippuamaisuutta. Maitokauppavahvuisuus näkyy tässä, eikä tukevaa runkoa oikein olla saatu aikaan, mutta olut toimii varsin hyvin raikkaana chillailuoluena. Sopivassa ”vartin lämpöisessä”, eli vartin huoneenlämmössä seisoneessa 8-10 asteen lämpötilassa oluesta saa kaiken irti. Mausta alkaa erottua hedelmää ja humalaa hieman paremmin, sitrusta, trooppista hedelmää ja erityisesti passiohedelmää.

Vaikka hedelmäisyyttä ja raikkautta oluesta löytyy, on myös jälkipotkussa mukavan kutkuttavaa katkeruutta. Yllättävänkin mukava, haastava olut kaiken kaikkiaan, sillä ”pale ale” -mielikuvat tuovat yleensä helpon, kepeän olutkokemuksen, varsinkin 4,7 prosentin maitokauppavahvuisena.

Kyllä tämä oikein hyvä ”oleskeluolut” on. Maukasta, laadukasta, ajatuksia herättävää, intohimoista. Nappiin meni. Solita ja Solitan olut rocks!

Laadukas oleskeluolut Solitalta.

Maku Brewing Solita Intohimo Passion Pale Ale
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Olut muualla:

0 kommenttia

  1. Jouni Koskinen

    Huomiona, että tölkeissä on tosiaan ollut vähän tuota kuohumisongelmaa vähän tuurista riippuen. Ilmeisesti hiilihapotus on jotenkin epätasainen tai jotain. Pelättiin aluksi, että olisi jälkikäynyt, mutta siitä ei onneksi taida olla kyse. Toivottavasti toinen tölkki ei ole samaa settiä.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *