Seppälän uudessa Prismassa on kenties Jyväskylän paras markettiolutvalikoima nykyään. Sieltä tarttui matkaan joku kuukausi sitten useampi erikoinen ja tällä kertaa alkuviikon maistossa on hollantilaisen Jopenin ja italaialaisen Del Ducaton yhteistyöolut Coastal Gose. Gosehan on saksalaistyyppinen, suolaisen hapan oluttyyli, jonka alkoholiprosentti ei yleensä nouse yli neljän prosenttiyksikön. Huurteisen ensimmäisessä Gose-arviossa (Nøgne Ø Strandhogg) availtiin hieman laajemmin gose-tyylilajista, kannattaa lukea.

2016-09-05 18.59.52

Itse panimo on itselleni entuudestaan tuntematon. ”Jopen olut” kuulostaa suomalaiselta, mutta panimon nimi viittaa enemmänkin hollanninkieliseen nimitykseen, jota käytettiin 112 litran oluttynnyreistä, joita käytettiin ammoisina aikoina Haarlem-oluen kuljetukseen. Hollannin Haarlemissa on pantu olutta jostain 500-luvulta asti. Jopenin panimon taustalla ollut porukka löysi vanhoja reseptejä ja ryhtyi tekemään perinteistä, mutta craft-olutta vuonna 1994. Del Ducato on vuonna 2007 palkittu italaialainen pienpanimo. Tarina ei kerro miten nämä kaksi panimoa päätyivät yhteen tekemään juuri tämän oluen, mutta mitäpä sen väliä.

 • Panimo

  Jopen

  Jopen

 • Tyyli

  Gose

  Gose

 • Pakkaus

  330

  330 ml

 • Ostopaikka

  Prisma Jyväskylä Seppälä

  Prisma Jyväskylä Seppälä

 • Vahvuus

  4.5%

 • Hinta

  ?€

Tuoksu on suolaisen aromaattinen, ihan hentoisen sitruunankuorinen ja vehnäinen tuoksu. Maultaan olut on kirpakka, yllättävänkin erikoinen. Vehnäinen, hivenen suolainen, raikas. Normaalisti tämänkaltaisesta oluesta sanoisin että ”kärsii vetisyydestä”, mutta Gose on aina gose.

2016-09-05 19.00.34

Lämmetessään mukavan happamia, sourinkaltaisia fiiliksiä. Kevytrunkoinen kaikenkaikkiaan, mutta erittäin miellyttävä ”mehu”. Vahva kolmonen.

Jopen / Del Ducato Coastal Gose
Rated 3.5/5 based on 5482 reviews
3.5 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *