Juustoja paritetaan enimmäkseen viinin kanssa, mutta myös hienon oluen kanssa ne ovat oikein passelia nautittavaa. Pidän vallattomasti juustoista, mutta jostain syystä ne ovat jääneet vähälle huomiolle arjessani. Kenties ehkä hintansa vuoksi, mutta enimmäkseen on kyse hektisestä elämäntyylistä. Tänään jostain kumman syystä kaupassa osui silmääni Chimayn olutjuusto, jonka nappasin mukaan. Belgialainen Chimay on tuttu trappist-oluistaan, joten juusto kiinnosti kovasti.

2015-12-18-23.08.55

En ollut olutkaupan lähettyvillä, joten Chimayta ei tullut mukaan, joten päätin kaikkia juustoharrastajia ärsyttäen provosida juomalla jotain aivan muuta juuston kanssa. En sentään stouttia, sillä stoutin kaveriksi parhaiten sopii suklaa tai leivos, joku roti sentään täytyy olla. Juustojen kanssa mielletään kaveriksi enimmäkseen belgialaiset ja alankomaalaiset oluet, mutta ei mikään ihmekään sillä enimmäkseen juustojen alkuperämaa on tuolta suunnalta. Mikään muu oluttyyli ei oikein juuston kanssa yhtä hyvin sovi. Ja silti minä päätin randomisti kokeilla IPAa, sillä kaapissa ei ollut edes saisonia tällä kertaa.

2015-12-18-18.57.23

Itse juustohan on oikein maukas, täyteläinen. Reilut sata grammaa maksoi kolme ja puoli euroa, joten syytäkin oli olla hyvää. Juusto on erityisen hapan, pehmeä ja varsinkin ulkokuori tuo tiettyä savuisuutta, yrttisyyttä ja kitkeryyttä. Tässä on niin paljon makua että pää räjähtää. Pidän kyllä kovasti ja kyseessä taitaa olla tällä hetkellä paras juusto mitä olen maistanut. Ai että kun kutkuttaakin pala palalta, on tämä niin hyvvöö!

 • Panimo

  Mikkeller

  Mikkeller

 • Tyyli

  India Pale Ale

  India Pale Ale

 • Pakkaus

  ?

  ? ml

 • Ostopaikka

  Alko Jyväskylä keskusta Sokos

  Alko Jyväskylä keskusta Sokos

 • Vahvuus

  6.9%

 • Hinta

  ?€

Ihan hekottaa, sillä oluthan on kuin juuston vastakohta. Sentään on vaaleaa ja raikasta, joka hieman tasaa tilannetta. Mikkellerin IPA jää kovastikin kakkoseksi juuston happamuudelle, joka dominoi tilannetta. Juuston savuisuus ja täyteläisyys jää soljumaan suhun pidemmäksi aikaa ja oluella on lähinnä suuta huuhtova säälittävä efekti. Olut tuoksuu hyvälle, sitruksiselle IPAlle, eikä moitteita löydy maustakaan. Kyseessä ei ole erityisen tukeva IPA mikä toisaalta sopii tavallaan vastapainona juuston paksuudelle. Hyvä, sitruksinen IPA, josta ei valitettavasti juuston myötä muodostu kovin kummoista mielipidettä.

2015-12-18-23.09.07

Sopivatko nämä yhteen? välttävästi. Ensi kerralla otan sen trappistin juuston kaveriksi. Chimayt ovat kyllä oluena jo todella tuttuja, mutta toisaalta harvoin Chimayn kanssa menee pieleen. Vinkkejä saa toki noviisille heittää, tämä oli tarkoituksella vähän spontaanin satunnainen experimentti, jonka tein ehkä myös ihan siitä syystä, että IPA alkaa tyylinä jälleen tursuta ulos korvista.

Huikea juusto, perusvarma IPA.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *