Imperial stout ja metalli. Siinäpä kaksi asiaa, joita rakastan. Ei siis ollut ihme, että tämä olut lähti Viron reissulla Uba ja Humal -olutpuodista mukaan. Tanskalaisista pienpanimoista Amager Bryghus on ollut itselleni sellainen, jolta ei ole tullut vielä yhtään huonoa olutta vastaan.

Jester King on austinilainen, eli teksasilainen pienpanimo, joka on perustettu vuonna 2010. Ilmeisesti metallimusiikin ystäviä lyötyy sieltäkin. Kuuntelen paljon metallia ja ensimmäisenä oluesta tuli mieleen Mercenary, heti perään Volbeat. Bläkkistyyliä oluen etiketti ei edusta ja olin tutkimatta aika varma että kyseessä on Mercenaryn kunniaksi tehty olut.

 • Panimo

  Amager Bryghus

  Amager Bryghus

 • Tyyli

  Imperial Stout

  Imperial Stout

 • Pakkaus

  ?

  ? ml

 • Ostopaikka

  Uba & Humal

  Uba & Humal

 • Vahvuus

  10%

 • Hinta

  ?€

Takaetiketti:

It was a true Texan invasion when Jester King came to Amager. We honestly lost count but we believe at least 8 or 9 of these cowboys came riding in – dragging their suitcase rollers along. And we didn’t put up much of a fight since it was the day after the Copenhagen Beer Celebration party. Morten fell asleep in the malt room and Jacob pretty much fell asleep leaning against the mash tun while mashing in. René? Well, we never saw René that day. Oh yes, we were beat. Dead meat we were. Crooked Stave came by, so did The Kernel and Off Color Brewing – or was it somebody else? Sorry, we totally lost track. But Manker was here….we think. But a beer was indeed brewed in this massive state of being wasted, and a bit of a beast it is. We took the original version of Jester King’s Black Metal – the one with a British ale yeast – and gave it a bit of a Danish spin. Hence Danish Metal was born. It’s rich and potent and powerful – just like a Texas steak. Or something. But we’re babbling. We’ll shut up now. Sorry.

Mercenaryn nykyjäsenet ovat Martin Buus (kitara, 2002-), Jakob Mølbjerg (kitara 1995-), René Pedersen (basso, laulu, 2006-) ja Morten Løwe (rummut, 2009-), joten etiketin mukaan kuulostaa hyvin vahvasti että Mercenary on jossain määrin ollut Amagerin ja Jesterin touhuissa mukana tai ainakin inspiroijana. Tarina ei kerro, miten paljon, sillä Mercenaryn bändiolut tämä ei ainakaan ole. Todennäköisesti jonkinlainen tribuutti tanskalaiselle metallille, kuten nimikin jo sanoo.

Mercenary on bändi, jota olen kuunnellut vuosia. Bändi on perustettu vuonna 1991 ja soitti alunperin musiikkia thrash metallin ja death metallin välimaastossa. Vuoden 2004 kieppeillä bändi muutti tyyliään suuntaan, joka fuusioi power metallia ja melodista death metallia. Pidän oikeastaan joka ikisestä levystä In Dreamsin (2004) jälkeen. Jatkuvalla soittolistallani ovat The Hours That Remain (2006), Architect of Lies (2008) ja Metamorphosis (2011). Mielestäni poppoon parhaat levyt, joilla ei ole yhtään huonoa biisiä, kannattaa tsekata. Lisää bändistä voi lukea esim. Encyclopaedia Metallumista.

Kun avasin olutpullon, rupesi pullo kuohumaan saman tien non-stop. En pystynyt estämään vaahdon tuloa, joten pitkin pöytiähän se meni. En ole koskaan nähnyt pullo-oluen kuohuvan yhtä paljon ennen kaatoa. Kun olin saanut enimmät siivottua, kaadoin oluen varovasti lasiin ja lasissakin kuohui aivan liikaa. Jotain mennyt taas varmaan jälkikäymissokerin kanssa pieleen. Mutta mitäpä tuosta, pullo on puolen litran kokoluokkaa, joten liikaa hukkaan ei mennyt.

Tuoksu on hennon kahvisen paahteinen. Hieman maitosuklaisuutta myös, mutta paljon tuoksusta ei jää käteen. Olisin odottanut vahvempaa aromaa 10% imperial stoutilta.

Maultaan olut on paahteisen kahvinen, mutta paahteisuus tässä oluessa on karvas – ei makeutta ollenkaan. Hyvin russian imperial stout -suuntaan kääntyvä stout, tummaa hedelmää, luumuisuutta tai rusinaisuutta. Jos en tietäisi, voisi olla portterikin palaneen maltaan maun vuoksi. Hienohkoa savua, palanutta mallasta, kahvia ja suklaata. Tietynlaista happamuutta ja katkeruutta joka jää kitalakeen kivasti lepäämään. Hyvin hiilihappoa, täyteläinen runko.

En ole ihan varma mitä mieltä olen kitkerähköstä jälkimausta, mutta ei tämä huono stout ole. Hyvin esikuviensa mukainen, raskas pläjäys. Ei todellakaan mikään makea suklainen karkkistout, joten sopii tyyliin mainiosti. Loppuviimein pidän erittäin kovasti.

Musiikiksi nautittaessa suosittelen tanskalaista Mercenarya, jonka kunniaksi olut todennäköisesti on (muunmuassa) pantu. Suosittelen katsomaan videon, vaikka et normaalisti metallia kuuntelisikaan. Sopii kaikille.

Genreen loistavasti sopiva olut.

Amager feat. Jester King – Danish Metal Imperial Stout
Rated 4/5 based on 874 reviews
4 Star Rating: Recommended

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *